пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Наталія Стребкова: як полюбити біг

DSLive_Announce2.jpg

    

У цьому інтерв'ю говоримо про біг, участь у чемпіонатах та тренерський досвід.

Наталія Стребкова – українська легкоатлетка, тренер з бігу та багаторазова чемпіонка України.


Дивіться повну версію інтерв'ю тут: 

https://www.instagram.com/p/Cikx3OeKdPY/ 


***


- Як ти тренувалася ці півроку?

- Наші збори почалися ще в березні, і 16 березня я виїхала за кордон взагалі без розуміння, на скільки ці збори. Я думала, що буквально на три тижні я поїду, потренуюсь і повернусь назад додому. Я не думала, що цей сезон буде настільки напруженим і дійсно важким, що ми зможемо представляти нашу країну в цьому році і на чемпіонаті Європи, і на чемпіонатах світу, на всіх комерційних стартах.


- Взяла якісь медалі?

- Мені здається, це один із найуспішніших моїх років у кар’єрі. Вдалося побити рекорд України в цьому році на етапі Діамантової ліги. Взяла участь в чемпіонаті світу, так само показала дуже хороший результат, так само вищі рекорди України. На чемпіонаті Європи я зайняла дев’яте місце, тому що захворіла на коронавірус після чемпіонату світу і відновитися швидко я не змогла.


- Яке відчуття, коли ти б’єш рекорд?

- Це просто неймовірні відчуття, тому що я в принципі розуміла, що я можу це зробити. В мене навіть була надія, що я ще в тому році зможу це зробити, але не вдалося: на жаль, не було достатньо стартів після Олімпійських ігор, щоб ще більше розбігтися. Взагалі такий ідеальний старт буває не так часто, потрібно, щоби всі умови склалися, і я безмежно рада, що так сталося в цьому році.


- Як ти обираєш собі цілі?

- Ти завжди хочеш показати максимально хороший результат. Коли ти бачиш, що є прогрес, що ти можеш змагатися зі спортсменами такого високого класу і складати їм конкуренцію, завжди хочеться більше. Ти розумієш, що ось цей результат – він хороший, але я можу більше, можу ще. І ось так ставиться ціль. Я зараз пробігла 9:24, але мені хочеться уже із 9:20 – я розумію, що це можливо, тому наступна ціль буде на наступний рік пробігти ще швидше і знов покращити результат, складати ще більшу конкуренцію в Європі і в світі.


- Ти дозволяєш собі смаколики?

- Дозволяю, звісно. Я стараюся харчуватися правильно, але мені особисто завжди хочеться чогось солодкого. Я дозволяю собі з’їсти, тому що я знаю, що воно все згорить на тренуваннях. Якщо на день ти бігаєш приблизно 25 км, то воно все дівається дуже швидко.


- З чого зазвичай складається твоя підготовка до чемпіонату?

- Підготовка до чемпіонатів починається ще з періоду відпочинку. Зараз я відпочиваю, потім буду повільно втягуватися, набирати об’єм в кілометрах, бігати повільно, спокійно, потім вже буду збільшувати потроху швидкість і по два тренування підключати на день. Зазвичай дуже добре для нас їхати на підготовку в гори на тренувальний збір, тому що там розріджене повітря і там важче тренуватися, і всі твої загальні показники покращуються.


- Поки ти відпочиваєш, у тебе проходить набір бігунів-аматорів на онлайн-тренування, так?

- Так, ми з чоловіком почали тренувати бігунів-аматорів. Це відбувається в онлайн-платформі, яка створена спеціально для бігунів. Так само там можна підключати і плавання, і велосипед, й інші види спорту. Я там ставлю завдання, розміщаю вправи, відео, і потім людина завантажує тренування, яке виконала, в ту програму, і я бачу всі її показники: і пульс, і темп, і стан. Я вважаю, що це дуже добре для тих, хто не має надто багато часу, щоб їздити на персональні тренування та витрачати час на дорогу. Я з тренером своїм тренуюсь так само, і в принципі це не завадило поставити рекорд України і показати хороший результат. Тому це на собі випробувано.


- Ви з чоловіком змагаєтесь один з одним?

- Ми змагаємося, хіба хто швидше приготує їсти, і в тому завжди я перемагаю, тому що йому не дуже до вподоби. Ні, звісно, ми не змагаємося, тому що це зовсім інший рівень: чоловіки сильніші за жінок.


- Тобі комфортно бігати з кимось?

- Я завжди рада компанії. Якщо хтось приєднується чи на зборах у нас є можливість побігати разом з дівчатами, то я завжди за.


- Чому ти любиш бігати по ґрунту?

- Тому що набагато менше навантаження на опорно-руховий апарат. Коли мені треба пробігти швидкісний крос, я біжу по асфальту, але надаю перевагу пробіжкам у лісі чи в полі.


- Що ти можеш порадити бігунам-початківцям?

- Коли ви починаєте – не спішіть. Ви маєте почати дуже повільно. Якщо ви ніколи не займалися, це може бути навіть ходьба. Потім ви можете чергувати біг із ходьбою. А коли ви відчуваєте, що у вас є сили, тоді уже поступово збільшувати кілометри. Це має бути гра швидкості, гра об’єму, це має бути цікаво.


- Чому бігати круто?

- Біг – це здорово і не вартує багато коштів. Вам не потрібно витрачати багато грошей на спортзал, не треба добиратися куди-небудь, ви просто виходите з дому, взуваєте свої зручні кросівки і йдете на пробіжку. Тоді у вас гарантовано буде заряд енергії на цілий день. Якщо ви бігаєте систематично, я думаю, що вам захочеться пробігти на якихось змаганнях, спробувати себе, а це вже зовсім інша атмосфера, зовсім інші емоції, і так люди «підсідають» на біг.




(інтерв’ю від 16.09.2022)