пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Юлія Ємшанова: “Спорт є чарівною пігулкою від проблем.”

Емшанова.jpeg


Спортивний психолог Юлія Ємшанова розповіла про вплив стресу на організм та як спорт допомагає з цим впоратися.


- Юля розкажіть про те як ви стали спортивним психологом?
- Річ в тому, що я в минулому професійний спортсмен, я майстер спорту з тенісу, і коли моя кар'єра була на високому професійному рівні, я зрозуміла, що не вистачає знань психології. Спортсмени мають один і той же рівень підготовки, але одні перемагають, інші - ні. Я зрозуміла, що хочу навчитися психології і допомагати спортсменам реалізовуватися, щоб вони могли розкрити весь свій потенціал.


- Деякі кажуть, що тренування, пробіжки - це спосіб позбутися від стресу. А хтось каже, що це зайвий кортизол. Чи є якась однозначна відповідь на це питання?
- Скажемо так, заняття спортом дуже позитивно впливають на здоров'я, на нервову систему. Всі системи, коли ви займаєтеся спортом, працюють набагато краще. Природою закладено, що людина повинна рухатися. А з огляду на те, як ми живемо зараз, ми набагато менше рухаємося, ніж потрібно. Тому пробіжки або будь-які заняття спортом завжди впливають позитивно на наш психічний стан, самопочуття і знижують рівень стресу. Але є винятки, якщо є якісь захворювання серйозні і професійний спорт, тому що перевантаження викликають підвищений рівень стресу. З професійними спортсменами я якраз займаюся зворотним, ми знижуємо рівень стресу, який викликають надмірні фізичні і психологічні навантаження. А для звичайних людей будь-який спорт корисний.


- Юля, а чому люди так реагують на стрес?
- Буває стрес гострий, епізодичний і хронічний. Те, як стрес впливає на нас, залежить від різних факторів. По-перше, від типу вашої нервової системи. Бувають люди більш тривожні, бувають спокійні. Одні вирішують проблеми по мірі надходження, а інші можуть надумати якісь проблеми в майбутньому. Також залежить від того, в якому ти стані зараз. Впевненість, самооцінка. Буває, що один і той же стрес впливає на тебе в різні моменти часу і в якийсь момент ти його не помітиш, а в якийсь він тебе ранить, тому що потрапив в такий період.


- Тобто, якщо усвідомлено працювати зі своїм станом, то можна протистояти впливу стресу?
- Звичайно. Є таке поняття - адаптація до стресу. У спортсменів є результативний стрес, викликаний результатом змагань, а є стрес фізичний, який викликаний перевантаженнями. Відбувається адаптація. Якщо на перше змагання спортсмен виходить тремтячий з червоними щоками, то потім з часом все змінюється і рівень стресу знижується. Теж саме і в повсякденному житті.


- Про бігунів. Є таке поняття - ейфорія бігуна. Як це працює?
- Раніше це називалося друге дихання. Це можливо в будь-якому виді спорту. В організмі відбуваються такі біохімічні процеси, що в кров викидаються нейромедіатори і вони надають такий ефект на наш організм, як сплеск енергії, друге дихання. Воно відкривається не відразу після занять спортом, потрібно, щоб ви працювали на межі. Тоді виділяються ендорфіни, це відбувається через 30 хвилин після заняття спортом. Ти перестаєш відчувати біль, тобі стає ніби як не складно. З цим і пов'язаний позитивний ефект занять спортом. Спорт є чарівною пігулкою від якихось проблем. Якщо ви зіткнулися з депресією, то потрібно відразу ж почати заняття спортом. Якщо це звичайно не важка форма, яка лікується медикаментозно.


- Чи є якийсь час, в який краще займатися спортом для хорошого стану та настрою?
- Це дуже індивідуально. Деякі активні прям з ранку і у них є можливість займатися спортом перед роботою. А є ті, кому зранку дуже складно. У таких випадках не менш ефективний спорт після роботи.






Запис ефіру: https://www.instagram.com/tv/CNMqi5bHPOy/