пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Віктор Парфенюк: “Для запобігання травм не нехтуйте розминкою.”

DSLive_BLOG_COVERS2.jpg



Віктор Парфенюк розказав про особливості своєї роботи в прямому ефірі Delta Sport Lives. Віктор масажист-реабілітолог Олімпійської збірної команди України.

 

- Розкажіть, що таке реабілітація?

- Принципи реабілітації однакові для всіх. Реабілітація - це процес відновлення, направлений на покращення фізичних якостей, відновлення після травм. Якщо брати з латині, то слово ability має значення здатнисть. Отже, реабілітація - це відновлення здатності. Це комплексний підхід, не лише після травм. Це фізичні вправи, фізіотерапевтичне обладнання, массаж, сауна. Методів дуже багато. 


- Скільки у вас підопічних?

- Це залежіть від того, скільки спортсменів знаходиться на навчально-тренувальному зборі. У атлетів система підготовки ділиться на два цикли: зимовий та літній. Кожен з них має декілька зборів, які вирішують різні питання. Наприклад, є збір об’ємний, коли спортсмен пробігає об’єми, закладує базу. Тож від цих циклів залежить скільки спортсменів, а від цього мій робочий графік.


- Як виглядає ваша робота?

- Я цілими днями нахожусь зі спортсменами. Повністю знаходжуся в їх тренувальному процесі, спостерігаю як вони тренуються, надаю допомогу, наприклад, в розминці або массаж. Цілодобовий супровід спортсмену в його тренувальному процесі. 


- А чи правда, що тренування ефективне тільки тоді, коли було правильне відновлення після?

- Звичайно правильне відновлення грає важливу роль, але не менш важливий правильно побудований тренувальний процес. Повинен бути комплексний підхід. 


- А які види відновлення зараз є?

- Це може бути крижана бочка з водою 16-20 градусів, додається лід. Можна використовувати сауну, кріосауну, масаж. 


- А крижана бочка, це дуже швидко відбувається?

- Рідко, коли занурюються повністю. Це, як правило, відбувається по пояс. Спортсмен може знаходитися протягом 3-5 хвилин в цій воді. Там відбувається відновлення, прискорюється процес виведення молочної кислоти. Звісно ж є противопоказания такого методу.


- Чому по різному хочеться пити воду на тренуваннях в різні сезони року? Особливо восени.

- Наша терморегуляція сповільнюється. Коли літо, то ми потіємо, щоб охолоджувати організм, і хочеться багато води. Восени ця потреба не така сильна. Тому є сенс пити воду менше, коли холодно.


- Як відновлюватися після важких тренувань?

- Коли ми працюємо більш інтенсивно, то у нас вичерпуються енергозатрати, які пов’язань з анаеробним режимом, тобто з закисленням. М”язи працюють більш інтенсивно, вони закисляються і тому необхідність відновлення є більш локальна, ми відновлюємо ті м’язи, які в нас працювали.  


- Як відчути, що відновлення недостатньо?

- Це буде відображатись на загальному самопочутті. Є признаки хронічної втоми. Якщо порушується сон або втрата апетиту, наприклад. 


- Чи можна замінити масаж чимось?

- Так, є така штука - перкусійний масажер. У них ціновий діапазон від 50$ до 500$, тобто на будь який бюджет. Тривалість масажу десь 5 хвилин, у нас всі спортсмени користуються. Є ще апарат пресотерапії, лімфодренажні штани. 


- Як уникнути травм?

- На жаль, від цього ніхто не застрахований. Попередити їх можна, але прям уникнути - ні. Для запобігання травм треба не нехтувати розминкою. 




Запис ефіру: https://www.instagram.com/tv/COm2bqeHYPb/