Веганська дієта під час інтенсивних тренувань
Нове дослідження показує, наскільки відрізняються результати у бігунів, які їдять лише рослинну їжу, та їхніх суперників, які дотримуються традиційної дієти.
Більшість спортсменів приділяє дуже велику увагу тому, що вони їдять. Не тільки тому, що вживання неправильної їжі може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом просто під час тренування, але й тому, що здорове харчування допомагає досягти кращих результатів і прискорює відновлювальний процес. Існує багато думок щодо того, чи забезпечують овочі та фрукти достатньою кількістю білка, необхідною для регенерації м’язів, і чи ефективною є вегетаріанська дієта під час певних видів тренувань. Дослідження, опубліковане в журналі «Journal of the International Society of Sports Nutrition», виявило один важливий момент: веганська дієта не має негативного впливу на продуктивність.
У дослідженні, проведеному німецькими вченими, взяли участь 76 бігунів-аматорів: як жінок, так і чоловіків. Серед них були всеїдні (їдять м’ясо, овочі та фрукти), лакто-ово-вегетаріанці (їдять фрукти, овочі, яйця та молочні продукти, але не м’ясо та рибу) і вегани (взагалі не їдять продуктів тваринного походження). Учасники дослідження виконували тестові вправи на велотренажері, щоб визначити свої фізичні можливості, зокрема наскільки інтенсивно та як довго вони можуть займатися. Після 6-хвилинної розминки з опором 50 Вт (еквівалентно значенню 1-2 за шкалою інтенсивності від 0 до 10), опір збільшувався на 16,7 Вт на хвилину доти, доки учасник більше не міг крутити педалі.
Тож у якої групи були кращі результати? Усі учасники досягли межі своїх можливостей приблизно за 20 хвилин. Дослідниками не було виявлено жодної різниці між результатами всеїдних, лакто-ово-вегетаріанців та веганів.
«Фізичні можливості бігунів-аматорів не залежать від типу дієти за умови, що організм отримує необхідну дозу енергії та поживних речовин», — стверджує Жозефін Небл, автор дослідження та науковий співробітник Інституту харчування та дієтології при Ганноверському університеті ім. Лейбніца, що в Німеччині.
«Дослідниками не було виявлено жодної різниці між результатами всеїдних, лакто-ово-вегетаріанців та веганів»
Протягом 24 годин перед тестом учасники вживали різноманітну їжу. Так, вегани їли страви, що містили більше вуглеводів, клітковини, магнію, заліза, фолієвої кислоти та вітаміну Е, а також менше жиру та вітаміну B12, порівняно зі всеїдними та лакто-ово-вегетаріанцями. «За умови, що лакто-ово-вегетаріанці та вегани забезпечували свій організм такою самою кількістю якісних калорій, вони були так само готові до фізичних навантажень, як і м’ясоїди», — каже Небл.
***
.
Досягни більшого
Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні додатки Nike Run Club та Nike Training Club.
Джерело: nike.com