пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Світлана Шмідт “Все моє життя було побудоване навколо спорту”

Блог_имиджи2 ШМИДТ.jpeg

На прямий ефір Delta Sport Live завітала майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, професійний тренер, тренер Nike Run Club Світлана Шмітд. Світлана розповіла як займатися спортом для здоров’я та яка різниця між професіональним спортом та аматорським.


- Розкажи зараз про себе, що ти зараз зайнята? Є певні коригування зараз в твоєму житті?

- Так, у мене напевно зараз найпрекрасніший період у житті жінки, це етап материнства. А ще я рекордсменка України з бігу на 3000 метрів, учасниця Олімпійських ігор і чемпіонатів світу, переможниця чемпіонатів в Україні. Все моє життя в спорті і я не знаю як може бути по іншому.


- Розкажи як ти взагалі в спорт прийшла. Скільки років тобі було?

- Мене батьки віддали в спорт, тому що у мене ще з дитинства були проблеми з серцем і воно у мене має особливість, через яку мені сказали ніякого спорту. Батьки були впевнені, що я абсолютно здорова дитина і спорт мені тільки допоможе. І дійсно, спортом я зміцнила своє серце і зараз ніяких проблем у мене немає. У 11 років мене віддали на спорт просто для того, щоб зміцнити моє здоров'я. Потім мені якось так сподобалося, добре виходило. І, напевно, я років в 17 або 18, коли постало питання про те куди вступати, ким вчитися і ким ставати, дійсно задумалася чи хочу я займатися цим професійно. І в 2008 році після Олімпіади в Пекіні я прийняла рішення, що хочу професійно. Я переїхала тренуватися і вчитися в Донецьк, я сама з Маріуполя. Я тренувалася у Ігоря Ліщинського, там якраз Іра Ліщинська після олімпіади була. Для мене це було таким стимулом тренуватися поруч з призером Олімпійських ігор. Іра - це та людина, яка вплинула на мене і я залишилася в професійному спорті. Тому що я на неї дивилася, мотивувалася і розуміла, що все реально. Ну і з 2011 року, в цьому році буде 20 років, як я в спорті. Тому все моє життя було побудоване навколо спорту. В 2015 році зацікавилася тренерською діяльністю. 


- А ось тобі що ближче: робота з любителями або робота в професійному спорті?

- Я не готова бути професійним тренером, тому що це дуже складно і фінансово це не так вигідно, щоб добре себе почувати. А аматорський спорт абсолютно інший. Він абсолютно про інших людей і про іншу систему, тому що туди приходять люди вже усвідомлено. Це не завжди про фігуру або про марафони. Деякі люди приходять тренуватися, щоб відчувати себе добре. Я зрозуміла, що хочу бути тренером для аматорів, бо відчула в собі той резерв, ту чашу знань, яку я можу передати людям.


- Як знайти мотивацію для того, щоб почати займатися спортом?

- Якщо ми хочемо, щоб наші діти займалися спортом, то ми самі повинні займатися спортом. Ми не можемо їх вчити, не будучи прикладом для них. Для того, щоб молоде покоління займалося спортом, ми повинні почати в першу чергу з себе. Для того, щоб почати займатися спортом, потрібно відповісти на головне питання: для чого тобі це потрібно? Багато хто займається спортом не для того, щоб схуднути або бути здоровим, для багатьох це живе спілкування, якого нам не вистачає. Якщо ти розумієш, що тобі не вистачає спілкування, то йди в якусь бігову тусовку, де є регулярні тренування і тренер, який розповість як потрібно. Завдання тренера показати, що біг - це не тільки біг. Якщо ти 30 років не бігав і нічого не робив, то ти можеш собі нашкодити.


- Яка кількість спорту для здоров'я потрібна?

- Це все регулюється кількістю годин на тиждень, які віддаються тренуванні. Професійні спортсмени тренуються по 6 днів на тиждень по 2-3 тренування щодня з року в рік. Аматорський - це 2-3 тренування на тиждень. Це можуть бути як бігові так і силові тренінги, плавання. Завжди є основне правило для любителів, що якщо ти 2 дні поспіль тренувався, то на третій відпочиваєш. Відновлення - це дуже важливий момент для любителів. Багато хто думає, що якщо будуть тренуватися щодня, то результат буде краще, але на ділі це не так. Якщо кожен день бігати не підготовленим, то у тебе починаються травми, навантаження, погано спиш, погано себе почуваєш. Тому оптимально - це 2-3 рази на тиждень, або 2 дні тренуєшся і день відпочиваєш.


- А ось ця історія про 10 тисяч кроків? Наскільки взагалі це має сенс?

- Ходьба ніколи нікому не заважала. Я вагітна ходила по 5 км і відчувала себе відмінно. Тут немає навантаження сильного. А ходити потрібно для циркуляції лімфи і гарного самопочуття. Потрібно примушувати себе ходити, тому що будь-яка активність - це гарне самопочуття протягом дня. Навіть якщо ти тренуєшся, то це не скасовує твої 10 тисяч кроків. Для здоров'я потрібно рухатися, а як - неважливо. Не всі можуть бігати, але ходьба може замінювати якусь кардіо тренування.


- Часто запитують: коли краще бігати вранці або ввечері?

- Це все індивідуально. Ти можеш бігати вранці, вдень, ввечері, в обід. Потрібно спиратися на свої біоритми. Якщо ти сова і тебе підняли в 7 ранку, то яка тренування. Усе залежить від людини. Немає такого, що вранці бігати не можна або ввечері. Займайтеся спортом тоді, коли зручно вам.


- Розкажи про тренування Nike Run Club для тих, хто хоче приєднатися?

- У 2011 році пройшло перше тренування бігового клубу. Це один з найперших бігових клубів в країні. Тренування були тільки бігові. Зараз ми виросли до колосальних розмірів. На тренуваннях до карантину було 350-400 чоловік на НСК Олімпійському. Це просто вау. У нас є багато тренувань, які людина може вибрати під себе, під своє самопочуття, настрій. Є силовий тренінг, бігові тренінги. Є і для професіоналів і для новачків. Є йога, де люди після силових тренувань можуть помедитувати і відпочити. У клубі є всі тренування, які допомагають відчувати себе комфортно. Все проходить на НСК Олімпійському. У фейсбуці є група Nike+ Київ і туди ми публікуємо розклад., я вже 5 років у команді NRC. Для мене це сім'я, де ти кайфуєш. Всі тренування безкоштовні. У нас зібрався сильний тренерський склад. Ви можете підійти просто і вам допоможуть вибрати одяг, з чого почати, на яке тренування піти. Або якщо ви боїтеся і нічого не знаєте, то тренер допоможе вам адаптуватися.