пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Запитай тренера: як заспокоїтися перед стартом?

Спроси тренера- как успокоиться перед стартом_.jpeg


Перед стартом цей атлет хоче швидше вибігти... зі стадіону. Тренер Еліуда Кіпчоґе Патрік Санг розповідає, як побороти паніку.


«Запитай тренера» – це рубрика з порадами, які допоможуть тобі зосередитися на спорті.

Питання:

Вітаю, тренере!
Я бігаю практично з тих пір, як навчився ходити, і мені завжди подобався цей вид спорту. Я навчаюся в середній школі, і я найшвидший бігун в своїй команді і один з кращих у штаті. Вся увага прикута до мене – з боку сім'ї і друзів, товаришів по команді і тренерів, рекрутерів з коледжів – і тиск стає просто нестерпним. Часом я думаю, що єдине, про що люди хочуть зі мною поговорити, – це про наступний забіг. Навіть під час тренувань мої товариші по команді постійно говорять про те, кого, на їхню думку, я можу перемогти. Ставки завжди високі, і кожен раз, коли я підходжу до стартової лінії, мені здається, що я не можу дихати. І чим більше я намагаюся розслабитися, тим більше панікую. Як мені повернути колишню сміливість і знову відчути любов до бігу?

17-річний бігун, що відчуває тривогу перед забігом


Відповідь:

Ти не самотній. Багато бігунів стикаються з тривожністю, особливо перед забігом.

На жаль, на змаганнях ця тривожність може відчуватися так, ніби вона витає в повітрі, яким ми дихаємо. І іноді, в певному сенсі, так воно і є. А пов'язано це з тим, що атлети люблять розмови про змагання: хто наші суперники, які наші особисті рекорди і що поставлено на карту. Якщо до розмови приєднується багато атлетів, може здатися, що тривога всюди.

В одних випадках атлети створюють таку атмосферу випадково, а в інших – навмисно. Деякі бігуни навіть можуть використовувати тривожність, щоб відволікти або збентежити інших противників. Таке трапляється, і тобі потрібно знати про це.

Коли я брав участь в чемпіонаті світу в 1987 році, мені випала честь змагатися з деякими великими атлетами, один з яких вмів дивним чином відволікати своїх суперників перед забігом. Він виходив на стартову лінію і бив по блокам з такою силою, що було чутно на іншому кінці стадіону. Я думаю, така стратегія була свідомою, і вона була дуже ефективною.

Все це говорить про те, що частина тривожності перед забігом може бути викликана оточенням. Отже, перший крок – змінити його. Відійди від тих, хто постійно говорить про змагання. Спробуй послухати музику – мені, наприклад, вона допомагає заспокоїтися перед забігом. Навіть читання вечорами перед змаганнями може відволікти. Думай про це як про практику перемикання уваги на стартовій лінії.


тренер-патрик-санг-рассказывает-как-справиться-с-беспокойством-о-своих-результатах.jpeg


Ще один спосіб зменшити тривожність перед забігом: поговорити з тренером про те, як брати на себе більше відповідальності.

Коли я бачу, що бігун занадто багато думає про змагання, я раджу йому брати на себе більше обов'язків лідера. Наприклад, взяти на себе пророблення тренування або провести його. Розум хоче зайняти себе роботою, і коли він виконує її добре, ти починаєш вірити в себе, і тривожність відходить на другий план. З цієї ж причини всі бігуни, яких я треную, займаються повсякденними господарськими справами в бігових таборах – навіть Еліуд Кіпчоґе!

Після всіх розмов про те, як заспокоїти свій розум, я скажу дещо, що може тебе здивувати: тривога – не обов'язково погано. Я завжди відчував певний рівень тривожності, коли готувався до забігу, але я навчився використовувати її для підвищення концентрації, щоб нагадувати собі про те, що поставлено на карту.


Якщо ти зможеш навчитися концентруватися на тому, як твоє тіло рухається під впливом тривожності, у тебе буде потужний інструмент, який допоможе витримувати тиск.

Я почав з бігу з перешкодами, який включає в себе стрибки через бар'єри і воду. Якщо ти хочеш подолати наступну перешкоду, розум і тіло повинні працювати разом. Це переконання визначає весь мій підхід як тренера з бігу. Я хочу, щоб мої бігуни знали, як рухаються їх руки, ноги і на чому зосереджені їхні очі. Навіть в бігу на довгі дистанції, коли помічати свої відчуття досить складно, розум і тіло бігуна завжди повинні бути синхронізовані, щоб бігти розумніше, а не старанніше.

У певному сенсі тривожність – це сигнал, який змушує тебе зберігати пильність і не відволікатися. Якщо ти зможеш навчитися концентруватися на тому, як твоє тіло рухається під впливом тривожності, у тебе буде потужний інструмент, який допоможе витримувати тиск. Це може здатися неможливим саме зараз, коли тривожність схожа на крик, що викликає паніку. Але якщо ти скористаєшся усіма іншими техніками, які ми обговорювали, – утримаєшся від напружених розмов, заспокоїш свій розум музикою або читанням і візьмеш на себе обов'язки лідера в команді – твоя тривожність буде ставати все тихіше й тихіше, поки не стане більше схожою на шепіт.

Ти можеш сприймати цей шепіт як послання. Воно каже: «Зараз саме час сконцентруватися. Саме час дихати. Тепер саме час приділити всю свою увагу цьому моменту». Твоя тривожність може не зникнути повністю, але вона може трансформуватися. І, можливо, тобі знадобиться ця її нова версія.

Тренер Санг



Патрік Санг – кенійський тренер з бігу і колишній бігун. Ставши тренером Еліуда Кіпчоґе в 2002 році, Патрік допоміг йому здобути золоту олімпійську медаль, встановити світовий рекорд в марафоні і стати першою людиною, яка пробігла марафон менш ніж за дві години. Виступаючи за Кенію в бігу на 3000 метрів з перешкодами, Патрік завоював срібні медалі на Чемпіонаті світу 1991 року, Олімпійських іграх 1992 року і Чемпіонаті світу 1993 року. У студентські роки Патрік виступав за Техаський університет в Остіні і встановив шкільний рекорд в бігу на 3000 метрів з перешкодами.

Надішли своє питання на тему спорту або тренувань за адресою askthecoach@nike.com.


Фотограф: Кайл Уікс