пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Допоможи дітям полюбити рух

Допоможи дітям полюбити рух.jpg



Рух важливий для фізичного та психічного здоров'я. Скористайся нашим планом, розробленим для дітей різного віку, щоб виховати в дитині любов до фізичної активності.


Якщо ти вважаєш, що твоя дитина (від 2 до 17 років) рухається недостатньо, не хвилюйся: це поширена проблема і це не твоя вина. Запам'ятай: це не твоя вина.


«Гаджети спрощують багато завдань, але при цьому все більше людей ведуть сидячий спосіб життя», — каже Адам Розанте , фахівець із розвитку сили та витривалості, який працює з дітьми. «За останні 20 років школи суттєво скоротили час на зміни та уроки фізкультури. А пандемія ще більше збільшила частку віртуальної активності, поставивши на паузу групові заняття у реальному житті — те, що найбільше подобається дітям», — додає Адам.



Наукове пояснення


Якби комп'ютерні ігри та перегляд відео були олімпійськими видами спорту, діти були б золотими медалістами. "Коли ми перед екраном, у мозку вивільняється велика кількість дофаміну", - розповідає Ліза Джо Гальярді , колишній регіональний координатор з питань здоров'я в школах Мічигана та засновник консалтингової компанії LJ Gagliardi : Building a Whole Child Toolbox. «Дофамін – це нейромедіатор, відповідальний за задоволення та систему заохочень в організмі. Ось одна з причин, чому так важко відірватися від екрану, і чому це може перетворитися на залежність», – пояснює Гальярді.


Але не все так погано. Фізична активність також звільняє дофамін. Різниця тільки в тому, що рух вимагає більше зусиль — дитині потрібно надіти форму для ігор чи занять, змусити себе бігти за другом або м'ячем і, можливо, навіть прийняти душ після цього. Адже можна просто завалитися на диван з пультом. Таке проведення часу вимагає менше зусиль, але це не означає, що воно приносить більше задоволення. Дослідження, в якому порівнювалися двохвилинні активні перерви з двома хвилинами, проведеними за iPad , показали, що насправді дітям активність подобається більше, ніж відеоігри. Про це розповіла Ребекка Хессон , провідний автор дослідження, доцент кінезіології Університету Мічигану.


«Дітям треба просто давати більше різних можливостей та заохочувати ігри та заняття. Що їх більше, то краще мозок дитини розпізнає приємні відчуття», — каже Гальярді.



Сила батьківського прикладу


"Не хочу нікого лякати, але приклад, який подають батьки, може сформувати позитивне або негативне ставлення дитини до спорту на роки вперед", - говорить Діана Кутайя , засновниця компанії Coaching Peace Consulting, яка працює з командою соціальних проектів Nike, а також з різними шкільними округами «Розповідаючи про фізичну активність, навіть про власні тренування, можна прищепити або інтерес, або огиду до фітнесу, — говорить Діана. — Все тому, що діти зазвичай формують свою думку, виходячи зі слів та дій оточуючих, особливо батьків».


Щоб полегшити тобі життя, ми коротко пояснимо, що треба і що робити.



Потрібно: наголошувати на позитивних сторонах заняття.


"Збираючись на тренування або повертаючись додому після заняття, вибирай такі слова, які описують фізичну активність як щось приємне", - говорить Діана. «Розкажи, як ранкова пробіжка заряджає тебе енергією чи як робота із вільними вагами дає відчуття сили. Тоді діти теж захочуть зазнати цих приємних відчуттів», — пояснює Ребекка.



Не потрібно примушувати до тренування.


Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі Medicine & Science in Sports & Exercise , якщо діти відчувають тиск і позбавлені вибору, чим займатися, то вони, напевно, займатимуться неохоче. Дитині важливо відчувати, що її не змусили, а вона прийняла рішення сама. Просто запропонуй дитині рухатися по годині на день (згідно з даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, це робить менше 25% дітей віком від 6 до 17 років).



Головне – задоволення


Немає одного універсального рішення для всіх, але є загальні принципи, які допоможуть привчити дітей рухатися більше і вести здоровий спосіб життя. Якщо тобі важко знайти час, засоби чи сили, щоб виконувати наведені нижче рекомендації, Адам пропонує попросити допомоги у сусідів чи друзів. Складіть розклад активних ігор, щоб кожен день хтось із вільних дорослих міг погратися чи потренуватися з дітьми.



Вік від 2 до 5 років: створення бази


«У цьому віці діти ще не дуже добре вміють рухатися, тому вони користуються сенсорною інформацією – тим, що вони бачать і чують, запахами, смаком, тактильними відчуттями – щоб навчитися пересуватися у просторі, – каже Ребекка. — Тому їхню активність треба спрямувати на розвиток моторики, тобто вміння ходити, бігати, штовхати, кидати, забиратися нагору. Запропонуй їм залишати м'яч або пограти в доганяння, щоб закласти основу рухів».



Вік від 6 до 9 років: мало, але здорово


«Тривалість концентрації уваги дитини досить невелика, близько 2–3 хвилин на рік, — каже Ребекка. — На щастя, у цьому віці діти природно діють в інтервальному режимі, тому постарайся організувати цікаві активності, що включають швидкі рухи, що чергуються, наприклад раптовий танець або коротку естафету».


Приділи найбільшу увагу розвитку координації. «Гімнастична колода — справжня чи уявна — це чудовий інструмент», — каже Адам, якому подобається влаштовувати для дітей гру в гарячу лаву, де вони проходять по колоді або лінії, піднімають м'яч і йдуть назад, уявляючи, що під ними тече лава. Що б це не було, заняття має бути коротким (пам'ятай про тривалість концентрації уваги).


Допоможи дітям полюбити рух - 2.jpg



Вік від 10 до 13 років: збери команду


Як показує дослідження, коли діти переходять до середньої школи, а саме до п'ятого класу, їхня фізична активність різко скорочується на 50 відсотків. Можливо, тому, що тривалість занять збільшується, і діти, які не вважають фізичну активність своєю сильною стороною, починають від неї відмовлятися. Крім того, підлітки часто копіюють поведінку своїх друзів — і вони разом «зависають» у гаджетах.


«Соціальні зв'язки можна використати на благо, – каже Адам. - Організуй гру у футбол або баскетбол для друзів дитини. Створи у дворі смугу перешкод командної гри. Або, якщо дитина весь час дивиться на iPad фільми про Гаррі Поттера, втілиш у реальність світ чарівників і придумай свою версію гри в квідич на свіжому повітрі».



Вік від 14 років: скажи «так» спорту


Більшість підлітків ненавидять, коли їм кажуть, що робити. І, напевно, їх не захоплюють занадто прості ігри, — каже Адам. — Їх можуть зацікавити ігри на спортивних майданчиках, змагання, наприклад, забіг сім'єю чи із сусідами, танці чи карате. З'ясуй, чим дитина захоплена, і як це можна перетворити на активність, яка приносить задоволення. При цьому не важливо, чи вчиться він чомусь або просто дуріє разом з тобою на свіжому повітрі».


«Ніколи не пізно залучити дитину до фізичної активності. Якщо дитина любить Леброна або мріє пофарбувати волосся як Меган Рапіно , нехай обере спорт, яким займається його кумир, - каже Адам. — Якщо у дитини не лежить душа до спорту, або вона не має можливості займатися, подумай, що можна зробити прямо сьогодні, щоб розвинути в неї любов до руху». Можна просто купити сітку для воріт (необов'язково нову) або попросити, щоб він навчив тебе улюбленому танцю з TikTok («Тут теж не обійдеться без гаджета, але все ж таки це буде рух», — пояснює Ребекка. Хитрий хід!).


Ми сподіваємося, що методом спроб і помилок ти знайдеш вірний підхід і незабаром пишатимешся своєю активною і здоровою дитиною.


Текст: Розалін Фрейзер
Ілюстрації: Кезія Габріелла


внутренний-диалог-для-улучшения-твоих-отношений-с-едой (2).jpg



Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні застосунки Nike Run Club та Nike Training Club.



NRC_rounded.png     NTC_rounded.png




Джерело: nike.com