пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Олег Черкасов: основи трейлового бігу

DSLive_Announce2.jpg

    

У цьому інтерв'ю говоримо про трейловий біг, чим він відрізняється від звичайного бігу і як до нього готуватися.

Олег Черкасов - трейловий бігун, пейсер бігового клубу Nike Running Club.


Дивіться повну версію інтерв'ю тут:

https://www.instagram.com/tv/CQBIZghHhv2/?hl=ru 


***


- Розкажи спочатку про те, як ти біг, як давно ти цим займаєшся і за що ти цю справу любиш.


- Почав я бігати з 2013 року. Чому така потреба виникла, я зараз, мабуть, і не згадаю. Той рік був ще відносно складний, на цьому фоні дуже багато хто в нашій країні вирішив зайнятися спортом. Перші пробіжки були кілометр-два, вони давалися вкрай тяжко, навіть періодично здавалося, що це явно якась страшна авантюра і це треба покинути. Але я не покинув, і згодом почав отримувати від цього кайф, почав робити трохи більше дистанції (5 і більше кілометрів) і тоді вже почав вибігати із зони комфорту. І відповідно чим більше я робив пробіжки в різні локації, тим я отримував більше емоцій і мені це все більше подобалося.



- А як прийшов до трейлового бігу?


- Я  прийшов в Nike Run Club у 2015 році, тобто я два роки, виходить, бігав виключно сам. Це незрівнянний кайф, коли ти бігаєш у компанії. Це не тільки біг, це ще й спілкування, відкриває нові горизонти. Саме в той період я і прийшов до трейлового бігу, бо хотілося нових емоцій, чогось нового. Був локальний старт у Голосієво в 2015 році, я взяв у ньому участь. Мене вразила краса лісу, це мені дуже сподобалося, і мені хотілося повторити. Через тиждень-два я поїхав самостійно, вибрав ділянку, пробіг її, але мені стало трошки страшно, що я можу заблукати, і я повернувся додому з метою більш прагматично підійти до цього питання: вивчив карти, знайшов хлопців, які бігали, ми домовилися, і за місяць я вже бігав у компанії.



- Тобто найбільше у трейлі тобі подобається краса та враження?


- Так. Трейл дарує емоції, тому що постійно змінюється картинка. Кам'яні джунглі не так наповнюють людину, як біг на природі.



- Якщо людина ніколи не бігала, чи може вона почати з трейлу?


- Теоретично, якщо вибрати плоску ділянку, то можна почати з неї, але це буде неповноцінно. Якщо раніше не було в принципі бігу, але є певна база спортивна, то чому б і ні. Якщо бази спортивної взагалі немає, це буде важко.



- Розкажи про свої досягнення.


- З того, що в мене дуже відклалося в пам'яті - це Чорногора 60 км. Я біг старт 10 годин. Я точно пам'ятаю, що я не сказав своїй вагітній дружині, що поїду на 60 км, я сказав: «Ну, там просто довгий трейл». Це найкрасивіший, шикарний старт, який був найближчим часом. Зі складного ще Карпатія дводенна. Я першого ж дня трохи заплутався в розмітці і повернувся в місце старту. Виходить, першого дня треба було пробігти 28 км, у мене вийшло 37. На одному підйомі у мене просто вже не вистачало сил, я завертався у вітровку, хвилин 10 спав і потім знову йшов у підйом.



- Що треба брати із собою на трейловий старт?


– Зазвичай весь список надають організатори. Я точно знаю, що є речі, які залізобетонно повинні бути: це свисток та ізофолія. У стартах, які в горах, свисток обов'язково потрібен у тому плані, що, якщо сталося якесь НП (ви заблукали, загубилися або травмувалися), у будь-якому випадку треба подати сигнал, де ви знаходитесь, щоб вас могли оперативно знайти. А ізофолія потрібна для того, щоб не заробити переохолодження або, навпаки, не отримати перегрів.



- А є протипоказання, за яких не можна займатися трейловим бігом?


- Рекомендують не бігти трейл людям після травм, що проходять період відновлення. Є ризик повторно отримати травму, тому що трейловий біг – це постійна робота зі стабілізацією стопи та всього опорно-рухового апарату. Грунтуючись на своєму досвіді та досвіді хлопців, з якими ми спілкуємося на трейлі, якщо ви перехворіли на коронавірус, буде складно для дихання, для серця. Я рекомендував би все-таки починати шлях відновлення після хвороби в шосейному бігу, а потім уже плавно переходити в трейловий.



- Які можуть бути несподівані ситуації у трейлі?


- Можна травмуватись. Якщо ми біжимо десь у дикій природі – це комахи, деякі можуть мати алергію, тому треба враховувати цей момент. Я б рекомендував вивчити місцевість, в якій будете бігати. Якщо це кам'янистий ґрунт, відповідно, підібрати правильне взуття. Щоб уникнути несподіваних ситуацій, треба підійти до питання стратегічно.



- Дай поради трейлраннерам -початківцям.


- Більше приділити часу зміцненню м'язів спини, м'язів кори, вправ на стабілізацію. Обов'язково потрібно зміцнити опорно-рухову систему, перш ніж вплутуватися в авантюру трейлу. Найголовніше – бажання. Якщо у вас є бажання, то все вийде.



(інтерв'ю від 12.06.2021)