пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Ніка Бєльська: "Спати дуже класно, приємно і корисно. Всім рекомендую."

Блог_имиджи6.jpeg


На наш прямий ефір Delta Sport Live заглянула Ніка Бєльська та розповіла як сон впливає на якість спорту, відновлення і на якість життя. Ніка автор книги "Коли я нарешті виспався?", вчений-генетик, тренер зі сну, тренер з лайфстайлу довголіття, вчитель з йоги. 


- Розкажи про себе, чому ти вивчаєш сон?
-По-перше, спати дуже класно, приємно і корисно. Всім рекомендую. Я генетик. Коли ми з Сашею Колядою, відомим українським генетиком, почали їздити на масштабні конференції, то частіше стали чути, що лайфстайл часто впливає на здоров'я не менше, ніж гени. І все більше і більше почалося питань про лайфстайл на нашій конференції з генетики. Почалося більше розмов про їжу, сон, спорт і нам нікуди від цього не дітися. Якщо про їжу багато різних суперечностей, концепцій харчування, спірних моментів, а зі сном все прозоро. І якщо раніше, щоб досліджувати сон, треба було обвішатися купою датчиків в спеціальних лабораторіях, то зараз це все стало таким компактним.


- А скільки часу спиш ти в добу?
- Я сплю приблизно 7,5 годин, це трохи непостійна кількість через маленьку дитину і роботу по вечорах.


- Давай поговоримо про відновлення. Є ось пункти відновлення: їжа, сон і яке-небудь розслаблення. Чи можна їх розставити в пріоритетах за важливістю?
- Пріоритет за важливістю будуть залежати від того, які у нас цілі. Або у нас мета поліпшити спортивний результат, або уникнути якихось травм, або відчувати себе добре. Є різниця між професійними атлетами справжніми і любителями. Сон безумовно важливий для всіх. Якщо люди недосипають, буквально 3-5 днів сплять менше 6 годин, у них вже результати аналізів схожі на стан перед діабетом. Це оборотний процес. Просто ми бачимо як швидко недолік сну впливає на нашу біохімію крові і може її рухати кудись не туди.


- Жайворонки і сови, наскільки це реальність?
- Так, це реальність. Жайворонки й сови - це така шкала хронотипів. Більшість людей перебувають десь посередині, вони не радикальні жайворонки або сови. Вони як би можуть в одну або іншу сторону пристосовуватися. Одні з них рано встають і у них пік продуктивності, креативності і кращих результатів знаходиться раніше в дні, ніж у сов. Сов можна перебудувати раніше вставати, вони працювати можуть, але коли їх пік продуктивності настане ближче до вечора, вони можуть бути втомленими. І люди не зможуть проявити себе в якомусь максимальному творчому потенціалі, тому що вони не виспалися або втомилися. З цим треба акуратно. Загальна рекомендація: визначити свій хронотип, для цього є всякі вправи, і слідувати йому. Коли ми живемо в гармонії з хронотипом, ми слідуємо за потребами свого організму, отже ми йому більш сприятливі умови створюємо.


- Розкажи про якість сну. Які бувають фази?
- У дорослої людини цикл сну близько 1,5 годин, коли проходять всі фази. І в залежності від того, скільки ми спимо, у нас може бути різна кількість цих циклів. Для якісного сну важливі тривалість сну і правильна послідовність, довжина фаз сну. Для середньої людини від 20 до 65 років - це десь 7 - 9 годин. Варіанти норми можуть бути від 6 до 10 годин. Після 65 років потреба у сні знижується. Якщо ви спите менше 6 або більше 10 годин, то варто звернути увагу на причини і, можливо, перевірити здоров'я.


- Що таке тренер зі сну?
- Дуже багато людей страждають порушенням кількості або якості сну. Більшість цих проблем можна вирішити правильною гігієною сну, звичками і лайфстайлом. І ось тут консультант зі сну - це така більш бюджетна історія і менш радикальна. Людина просто заповнює опитувальник, розповідає які у нього завдання, проблеми, що він хоче поліпшити, яка у нього обстановка в спальні, як він спить, чи є партнер, з яким він ділить ліжко, чи є тварини, чи спить він у темряві. Ми дивимося його завдання і говоримо, що можна змінити, щоб поліпшити сон. А далі підтримуємо на шляху цих змін і при необхідності коригуємо план дій.


- А який ідеальний сон?
- Ідеальний сон - це сон, після якого ви бадьорі, прокидатися не складно і весь день ви відчуваєте себе нормально і не хилить до сну. Найкраще спати в абсолютно темному приміщенні. Якщо є десь світло, то організм не відпочиває так само якісно, ​​тому ми пропонуємо всі телефони тощо прибрати зі спальні. В ідеалі спати в тиші або можна використовувати беруші / білий шум.


- А денний сон? Наскільки денний сон релевантний для дорослих людей і чи корисний він?
- З точки зору здоров'я, якщо це правильний денний сон, то він не шкідливий. Правильний денний сон триває не довше 45-60 хв, а в ідеалі взагалі 10-15 хвилин. Ми рекомендуємо, щоб це була перша половина дня або обід.