пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Знайдіть собі партнера з тренувань

Поставили собі велику мету чи навіть дві? Дізнайтеся, чому наявність відповідального партнера – ваш секрет на шляху до вершини.


1.jpg




- Коли прогрес зупиняється, заручитися підтримкою когось — це перевірений спосіб мотивувати себе та досягати успіхів.

- Напарник, який трохи досвідченіший, ніж ви, — ваша ідеальна пара; а ваш найкращий друг, швидше за все – ні.

- Постійні перевірки та зворотний зв'язок без принижень – ключ до динамічного дуету.


Якщо ви витрачаєте більше часу на розмови про всі корисні речі, яких ви хочете досягти, ніж робите насправді, можливо, це слушний момент викликати підкріплення, щоб ви могли рухатися вперед.


Якщо хтось догляне за вами — або ще краще, приєднається до вас — у вашому прагненні оздоровлення, це може стати поштовхом, який вам потрібен, щоб перейти від наміру до досягнення. В одному дослідженні, проведеному Університетським коледжем Лондона, пари, які прагнуть схуднути, стати активнішими або менше курити, досягали більшого успіху, коли ті ж самі цілі мали їхні співмешканці. Інше дослідження, опубліковане в Journal of Personality and Social Psychology, показало, що подружня підтримка допомагає досягти прогресу у досягненні мети, незалежно від того, були ці цілі на один день або більш довгостроковими.


Вам не потрібно бігти та одружуватися, щоб хтось допоміг вам реалізувати ваші амбіції. На думку багатьох психологів і тренерів, вам просто потрібен відповідальний партнер — будь то значуща людина, член сім'ї, друг чи наставник — який має все необхідне, щоб вивести вас на наступний рівень і навіть далі.


Переваги партнера

За своєю суттю відповідальний партнер пропонує саме те, що випливає з назви. "Ідея полягає в тому, щоб знайти когось, хто покладатиме на вас відповідальність за досягнення будь-якої конкретної мети", - каже тренер Nike Кортні Фірон, яка заохочує своїх клієнтів знаходити «напарника з руху». «Якщо у вас є мета у фітнесі, можливо, ця людина допоможе вам дотримуватися графіка тренувань, перевіряючи вас. Або, можливо, він проводить кожне тренування з вами і змушує вас напружитися в моменти, коли ви готові здатися». У свою чергу вони вчать вас бути більш відповідальним.


Вони також можуть допомогти зробити процес більш захоплюючим (скажімо, створивши плейлист або відзначивши ваш прогрес), що є чудовим мотиватором. І вони можуть допомогти вам пережити ті дні, коли ви не прогресуєте, виправляючи ваш негативний внутрішній діалог, або нагадуючи вам про перерву на гідратацію, — каже Фірон. Тим часом ви могли б надихати їх на досягнення власних цілей. Це безпрограшний варіант.

.

2.jpg

Як знайти «єдиного»

Шкода, що ви не можете просто свайпнути пальцем праворуч, щоб знайти потрібну людину. (Ідея на мільйон доларів для нового додатку?) І хоча може здатися привабливим спокусити свого найкращого друга, це не завжди правильний підхід. Наші хороші друзі — це, як правило, люди, до яких ми звертаємося за втіхою та підтримкою, але це не обов'язково люди, від яких ми приймемо виклик чи неупереджену пораду, а це те, що вам справді потрібно з партнером із відповідальності, — каже Стівен Гонсалес, доктор філософії, керівник, член правління Асоціації прикладної спортивної психології.


Тим не менш, ви хочете, щоб хтось був на тій же хвилі, з таким самим ставленням та цінностями, а також з іншими сильними сторонами. "Головне, що ви доповнюєте один одного і кожен щось привносить", - говорить Фірон. Це може бути енергія. Можливо, ви пунктуальні. Можливо, ви організовані. Одному з вас може дуже подобається спринт в гору, а іншому подобається тренуватися в тренажерному залі. Ви можете використати сильні сторони один одного».


Тільки не ставте перед собою надто високі цілі: ваш кузен-бодібілдер, колега-шеф-кухар чи автор бестселерів – вони можуть бути надто зайняті, або мати навички, до яких ви ще не готові. Натомість шукайте когось, хто трохи краще справляється з тим, чого ви прагнете. Одне дослідження, проведене Мічиганським державним університетом, показало, що ті, хто тренується, з більшою ймовірністю збільшують час тренування, коли потіють з більш здібним партнером. Бо хто хоче бути слабкою ланкою? Гонсалес рекомендує добре поговорити з потенційним партнером. Два ключові питання:


Які три-п'ять основних цінностей ви використовуєте для прийняття повсякденних рішень?

Як би ви використовували ці цінності, щоб спрямовувати вас, допомагаючи комусь на зразок мене?


Якщо їх відповіді вас влаштовують, то вперед! Якщо ви сумніваєтеся у їхній відповіді, не зупиняйтеся на досягнутому – продовжуйте шукати.


Тримайте партнерство міцним

Знайшли свого партнера? Добре зроблено. Тепер ось як зберегти ваш зв'язок, щоб ви обоє підтримували один одного і продовжували набирати очки прогресу.


1. Будьте абсолютно чесні із самого початку.


Коли ви обговорюєте кожну з ваших цілей та потреб, будьте конкретні. Наприклад: «Я хочу пробігти півмарафон до кінця року та виконуватиму 12-тижневу програму тренувань і силові тренування двічі на тиждень. Я був би радий, якби ви писали мені повідомлення ввечері перед кожним тренуванням і приєднувалися до мене для однієї щотижневої пробіжки». Дайте зрозуміти, що це круто, якщо ваш партнер допомагає вам перебудуватися, якщо він вважає це необхідним (наприклад, якщо ваша мета здається занадто складною або такою, що викликає стрес, або якщо ви вимагаєте від нього занадто багато або занадто мало). Визначення цих речей на початку стосунків допоможе вам уникнути невдач та розчарувань, каже Гонсалес.


Також обговоріть, як і як часто ви перевірятимете прогрес. Регулярні заняття можуть збільшити ваші шанси на успіх (і чим більше, тим краще), згідно з дослідженням Американської психологічної асоціації, але погодьтеся на частоту та формат, які підходять вам обом. Якщо хтось із вас не любить переписуватись, можливо, заплановане спілкування по FaceTime – це те, що вам потрібно. Або якщо вам подобається перевіряти прогрес, переслідуючи свою мету (наприклад, під час спільного обіду), зробіть це. Так ви можете якнайкраще і найбільш точно отримувати зворотний зв'язок, йти цим шляхом і планувати його заздалегідь, наскільки це можливо, — каже Гонсалес.


2. Будьте товстошкірим.


Жодної нісенітниці - це є частиною угоди (хибна похвала вас ні до чого не приведе), так що будьте готові до конструктивної критики. «Ваш відповідальний партнер повинен мати можливість вказати на будь-які недоліки у вашому підході, а також похвалити за все хороше, що ви робите», — каже Гонсалес. Те саме стосується зворотного зв'язку, який ви даєте йому.


Якщо ви чуєте висловлювання, жорсткіше, ніж вам хотілося б, постарайтеся це прийняти і віддайте належне за те, що вам висловилися. Якщо такі відгуки є неефективними і не мають практичного значення, дайте зрозуміти, що ви цінуєте їх час і зусилля, але не отримуєте того, що вам потрібно, щоб залишатися на правильному шляху, — каже Гонсалес. Якщо партнер готовий скоригувати курс (або навіть якщо він цього не робить), вважайте це корисним досвідом (дуже схожим на справжні відносини).


3. Разом обирайте нові цілі.


Щоб продовжувати розвиватися після того, як ви здобули свою першу велику перемогу, Фірон пропонує вам продовжувати ставити цілі, засновані на подіях, будь то планування наступного етапу або підготовка до сертифікації, про яку ви обидва говорили. «Коли ви берете участь у різних заходах і завершуєте їх разом, ви набуваєте нових навичок та імпульсу успіху і, можливо, робите те, що ніхто з вас раніше не робив, зміцнюючи ваш зв'язок», — каже Фірон.


Також гарною ідеєю буде вибрати кілька кумедних цілей, не пов'язаних із тренуваннями, наприклад, читати книгу щотижня або навчитися грати на музичному інструменті. Таким чином, ви завжди вкладаєтеся у відносини, поглиблюєте їх і, зрештою, розвиваєтесь разом.




Текст: Джастін Блок

Ілюстрація: Кезія Габріелла




***



внутренний-диалог-для-улучшения-твоих-отношений-с-едой (2).jpg



Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні додатки Nike Run Club та Nike Training Club.



NRC_rounded.png     NTC_rounded.png




Джерело: nike.com