пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Мисліть як професійні спортсмени

Змініть своє мислення, щоб позбутися невпевненості у собі.


1.jpg




Навіть найвеличніші спортсмени світу стикаються із внутрішніми перешкодами. Викрадіть їх потужні звички, щоб розблокувати нескінченний прогрес.


Серена. Леброн. Неймар . Який X-фактор робить великих спортсменів великими? За словами тренера Райана Флаерті, засновника подкасту Nike Trained, справа не у швидкості, силі, витривалості чи генетиці. Це розум.


Флаерті ретельно вивчав психічні звички та поведінку сотень золотих медалістів, чемпіонів світу та рекордсменів протягом 15 років, застосовуючи свої знання, щоб допомогти спортсменам контролювати свій прогрес та підвищувати рівень своїх результатів. Нещодавно він об'єднався зі Стефані Качіоппо, доктором філософії, директором лабораторії динаміки мозку в Медичній школі Прітцкера університету Чикаго, щоб поєднати точки з неврологією.


Ці розумові звички та поведінка характерні не тільки для майбутніх членів Залу слави, кажуть Флаерті та доктор Качіоппо. Будь-хто може використовувати їх, щоб подолати невпевненість у собі та пробігти милю швидше, грати впевненіше чи просто жити краще.


1. Поговоріть із собою.

Не просто слухайте голоси у своїй голові, розмовляйте з ними. Але у стратегічному ключі експерти називають це «розмовою із самим собою». Це те, що спортсмени майже повсюдно використовують у важкі моменти, і це може допомогти вам зосередитися та повірити у свої найкращі якості, особливо коли ви розмовляєте самі з собою, начебто ви були своїм найкращим другом. Це може означати підтримку («Ти зрозумів!») або повчання («Зробіть глибокий вдих») і має бути неупередженим, так що не сваріться, якщо зробили промах або вас не підвищили по службі.


Також дуже важливо говорити із самим собою у третій чи другій особі, звертаючись «вона» чи «ти» замість «я». Це допоможе вам стати трохи емоційно дистанційованим і виявляти до себе таку ж доброту, як до того, хто вам небайдужий.


2. Побачив це, будь цим.

Багато елітних спортсменів подумки переживають кожен етап змагань напередодні ввечері, від підйому з ліжка до отримання золотої медалі на церемонії нагородження. Візуалізація, або яскраве уявлення позитивної дії або результату в найдрібніших деталях, готує ваш розум до реального досвіду, покращуючи рефлекси, впевненість та витривалість, коли ви дійсно починаєте виконувати рухи.


Не просто уявляйте, що все йде ідеально; уявіть собі всі сценарії, яких ви боїтеся, щоб, якщо виникне перешкода, у вас був план, як її подолати. Ви можете застосувати цю практику до моменту, який змінить ваше життя (пройти співбесіду, щоб отримати роботу своєї мрії, або взяти участь у своєму першому тріатлоні, навіть якщо ви не дуже добре плаваєте) або до повсякденних завдань, таких як тренування.

.

2.jpg


3. Знайдіть свою мету.

Ви можете цього не знати, але у вас є, здавалося б, бездонна яма мотивації, до якої ви можете підключитись у будь-який час — доти, доки ви визначили своє «чому», основну мету, яка запалює вогонь під вами щоразу, коли ви берете на себе виклик. Для елітних спортсменів питання «чому» є особистим та часто емоційним. Леброн і Серена, наприклад, обоє кажуть, що їхня мета — надихати дітей, які схожі на них, на досягнення величі. Ви можете почати точно визначати свою мету в будь-який час, визначивши, що вас задовольняє або що змусило вас пишатися.


Якщо ви все ще не впевнені, черпайте натхнення в НБА та великих тенісистах, які роблять це для наступного покоління, та зосередьте свою мету на тому, хто вам небайдужий. Зосередження уваги на потребах інших може підтримувати вашу мотивацію та відповідальність, і це може навіть надихнути вас працювати трохи старанніше, даючи вам додатковий поштовх до прогресу.


4. Будьте тверді.

Витримка – це поєднання пристрасті та наполегливості, яке допомагає досягти своїх довгострокових цілей. Ця сила духу є те, що кожен тренер шукає в спортсмені. Найпростіший спосіб оцінити свою стійкість – подивитися, як ви доводите справу до кінця. Ви закінчуєте розпочаті справи? Ви пам'ятаєте, яке завдання було насамперед? Якщо ви не знаєте, як відповісти на ці питання, поставте перед собою невелику мету, на виконання якої у вас піде всього кілька днів (наприклад, їсти пісну їжу три дні на тиждень замість того, щоб стати повністю веганом).


Якщо вам це вдасться, спробуйте знову і знову, можливо, додаючи ще один день до тижня, потім ще один, поки тижні не перетворяться на місяці, а можливо, і на роки. Регулярне досягнення невеликих цілей покращить вашу стійкість, що зробить досягнення більших цілей реальнішим.


5. Будьте одержимі процесом.

Елітні спортсмени часто покладаються на майже нав'язливий розпорядок дня, щоб тримати свої завдання у порядку та свої цілі у полі зору. У повсякденному житті створити ефективний процес може бути так само просто, як вести суворий планувальник. Подивіться на свою рутину і запитайте себе: чи є в ній послідовні завдання, які виконуються в регулярному ритмі, щоб ви могли отримати від них винагороду? Чи включає він повторювані завдання, які абсолютно однакові, щоб ви могли вчитися на них автоматично? Чи включає він план дій, що складається з короткострокових завдань, що ведуть до довгострокових цілей? Чи робиться акцент на фокусі, а ваше «чому» завжди на першому місці? І, нарешті, чи терпимо ви його реалізуєте, ніколи не караючи себе за невдачі?


Останнє може допомогти вам впоратися з невпевненістю в собі та гарантувати, що ви зможете дотримуватись свого процесу протягом тривалого часу.


6. Беріть відповідальність.

У найпростішому сенсі це означає прийняття на себе повної відповідальності за власний прогрес без виправдань чи звинувачень. Це один із важливих уроків, який перетворює великі таланти на великих спортсменів, тому що вони усвідомлюють, що їхні результати знаходяться під їхнім контролем. Як і у випадку з процесом, є проста розбивка, яка допоможе переконатися, що ви впоралися з цим завданням: чи ви культивуєте відповідальність, беручи на себе відповідальність за ситуацію, коли це необхідно? Чи робите ви це з відповідальністю, тобто охоче прийняти всі наслідки, хороші та погані? Чи підвищується ваша надійність день у день? І чи практикуєте ви відданість справі, роблячи більше, ніж від вас очікують?


По-справжньому брати на себе відповідальність означає, що ви є справжнім лідером. Ви надійні і робите більше, ніж від вас очікують, тому оволодіння цими навичками принесе користь не тільки вам, а й вашим товаришам за командою, сім'єю та друзями, які знають, що завжди можуть розраховувати на вас.


Якщо ви коли-небудь сумнівалися у цьому процесі, просто пам'ятайте, що навіть Серена та Леброн не досягли величі за одну ніч. Продовжуйте працювати, і прогрес продовжуватиметься.




Текст: Даніель Менаше

Ілюстрація: Райан Джонсон




***



внутренний-диалог-для-улучшения-твоих-отношений-с-едой (2).jpg



Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні додатки Nike Run Club та Nike Training Club.



NRC_rounded.png     NTC_rounded.png




Джерело: nike.com