пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Марта Костюк: основи тренувань у тенісі

DSLive_Announce2.jpg

    

У цьому інтерв'ю говоримо про те, як тренуватися ефективно, щоб досягати цілей і перемагати, про плани, цілі та амбіції.

Марта Костюк – професійна тенісистка; друга ракетка України.


Дивіться повну версію інтерв'ю тут:

https://www.instagram.com/tv/CPLu1zjHnpm/?hl=ru  


***


- У скільки років було ваше перше тренування?


- Перше повноцінне тренування було в році 4, може, 5.



- Тобто все своє свідоме життя ви грали у теніс?


- Так. Крім тенісу, я займалася акробатикою з 4-5 років до 11, і акробатикою усі ці роки я займалася набагато більше, ніж тенісом. У теніс я переважно грала влітку, коли акробатики не було. А ось коли була школа, у мене 3-4 години на день були тренування з акробатики. Потім я закінчила та почала грати в теніс.



– Акробатика якось допомагала вам грати у теніс?


- Так, вона однозначно мені допомогла, бо дала мені величезну базу фізичної підготовки, координацію, почуття свого тіла.



– А хто надихнув займатися акробатикою?


- Привели просто мою старшу сестру, я була з нею, тренер мене побачила і сказала: "Мені подобається ця дівчинка, нехай приходить". І в мене відразу дуже добре почало виходити, мене перевели в хорошу групу, і так я почала займатися.



- Теніс – спорт для всіх?


- Так. Я вважаю, що теніс – це один із найцікавіших видів спорту. Єдине, на мою думку, обов'язково треба починати з тренером, щоб якісь базові речі навчили робити правильно.



- Від яких факторів залежить успіх у тенісі?


- Талант величезний та працьовитість. Якщо ти дуже працьовитий, але в тебе взагалі немає таланту, то можеш чогось досягти, але це не буде феноменальний результат.



- Ваш тренувальний план складає тренер?


– Тренера. У мене мама – мій тренер, ще є тренер, який мені допомагає з тенісу, та фітнес-тренер.



- Який зразковий графік тренувань потрібен для системних тенісистів-аматорів?


- Це все залежить від здоров'я, від того, наскільки твій організм витримує навантаження. 2-4 рази на тиждень – це оптимально.



- Чи існує стратегія під час гри в теніс чи ви граєте ситуативно?


- У хлопчиків це яскравіше виражено, ніж у дівчаток. Хлопчикам простіше, вони мають стратегію. Дівчатка більше на емоціях грають і інтуїтивніше. У будь-якому разі у тебе є стратегія, у тебе є план на матч, але ти вже за ситуацією починаєш щось міняти, вигадувати.



- А в чому особливість чоловічої гри?


- Чоловіки просто виходять та роблять роботу. Вони не мають стресу з приводу того, що зараз матч, треба виграти, тобто вони спокійно ставляться до всього. Дівчатка за своєю природою емоційні. Я розумію, що жіночий організм не створений для професійного спорту, тому що у тебе весь час травми, ти весь час ламаєшся, у тебе постійно стрес. Але я вважаю, що ця різниця існує, це дуже класно, це круто. Я вважаю, що нас не повинні навіть порівнювати один з одним, тому що чоловічий теніс абсолютно відрізняється від жіночого, і в цьому якраз і принадність.



- Чи є у вас кумир?


- Коли я була маленька, страшенно вболівала за Джоковича і весь час думала, що Джокович буде моїм чоловіком. Але він не був моїм кумиром, він мені подобався як спортсмен, як чоловік. Кумирів як таких у мене ніколи не було, тому що я з самого раннього віку розуміла, що коли у тебе божевільна потяг бути, як хтось, дуже часто забувається, що у цієї людини теж є свої проблеми, про які ніхто не знає . Я завжди вважала, що не можу себе ні з ким порівнювати. Останнім часом я говорю, що у мене кумир – моя мама, вона великий приклад для мене.



- Як ви психологічно робите розбудову у голові після поразки?


- Якщо ти чекаєш і робиш правильні речі, у тебе обов'язково з'являються шанси та можливості у грі, які потрібно не проґавити. Коли ти зациклюєшся на тому, що правильно, ти завжди ці моменти вловлюєш і ти ними користуєшся, а коли ти йдеш в емоції, ти можливості пропускаєш.



- Як справлятися зі спадами у грі?


- Дуже важливо не зупинятись – і обов'язково все вийде.



(інтерв'ю від 22.05.2021)