пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Марина Юдіна: підготовка до трейлового забігу

Юдіна2.jpg

    

У цьому інтерв'ю говоримо про трейловий біг, про те, як правильно готуватися до забігів, і чим трейловий біг відрізняється від шосейного.

Марина Юдіна – тренер Nike Run Club, учасниця трейлових забігів.


Дивіться повну версію інтерв'ю тут:

https://www.instagram.com/tv/CT9lXDtqhj5/?hl=ru


***


- Як давно ти бігаєш?

- Бігаю я з 14 років. Тобто років 17-18 вже. З 14 років я займалася спортивним орієнтуванням, була у юніорській збірній. Це мій колишній вид спорту, з якого я вже пішла у гладкий, шосейний біг. Безпосередньо трейл увійшов до мого життя тільки 3 роки тому завдяки нашим хлопцям з Nike Run Club.


- А як часто ти бігаєш у звичайному житті трейл та шосейний біг?

- Зазвичай я формую плани на рік уперед, дивлюся, що хочу бігти, намічаю якісь точки. Наприклад, я знаю, що у мене за рік буде 1-2 півмарафони, 1-2 трейлові старти, можливо, марафон. Якщо у мене гладкий біг, я підводжуся більше до гладких бігів, якщо це трейловий забіг, хоча б раз на тиждень має бути трейлове тренування.


- Що складніше: гладкий біг чи трейловий?

- Звичайний біг теж складний. Тут під яким кутом подивитися. Якщо гладкий біг швидкий, то там теж багато всіляких моментів. І те, і те складне. Тут потрібно враховувати саме особливості того, що у трейлі та що у шосе.


- З чого розпочати підготовку до трейлового забігу?

- Звичайно, будь-який біг, яким ви займалися, буде класною базою, в принципі. Якщо є бігова база, вам буде простіше натренуватися на трейл. Це перше. Друге – це знайти собі наставника. Їх зараз чимало, навіть у нашому клубі є. У кожного має бути наставник – людина з певним досвідом, людина, до якої можна підійти, поговорити, не лише щодо бігового процесу, а навіть на ментальному рівні важливо розуміти, що хтось тебе підтримує. Далі розпочинаються тренування. Тренувальний план має будуватися з урахуванням бігу на пересіченій місцевості. І наступним етапом будуть тренувальні збори. Там ви безпосередньо знаходитесь у середовищі, де не тільки новачки можуть бути, але й досвідченіші бігуни. Плюс ще настанови тренера. Там опрацьовується техніка бігу вгору-вниз, техніка роботи з палицями, багато хто ділиться своїм досвідом. Якщо говорити про підготовку до забігу, скажу так: в мене був рік зборів перед першим моїм стартом на трейл.


- Як це поєднати із роботою?

- Я працюю тренером вже 8 років. Це завжди ненормований графік. Якщо тобі кудись треба поїхати, ти тренування скасовуєш, переносиш, шукаєш заміни.


- Скільки кілометрів щодня біжать на зборах?

- Дивлячись який трейл. Є трейл для підвищення фізичного стану: більше побігати, більше позабігати в гірки. Якщо це технічний трейл, то там не так багато може бути кілометрів: виходять на трасу і працюють підйом-спуск, відпрацьовують різні стилі збігання, вбігання, роботи з палицями. Коли ми їздимо, у нас зазвичай так: першого дня, після поїзда, ми біжимо досить легке тренування, кілометрів 12-15, другого дня зазвичай найдовша дистанція – 35-38 км. Дуже багато залежить від погоди. Чим, до речі, відрізняється трейл від шосе – ти ніколи не можеш передбачити, яким буде трейл, він може бути абсолютно непередбачуваним.


- Розкажи про частину виживання на трейлі.

- У трейлі не так все страшно. Як правило, хороші організатори розмічають трасу. У межах видимості ти маєш бачити наступну точку. Зазвичай вбиваються кілочки зі стрічками. Якщо це нічні старти, то ці кілочки зі світловідбивальною стрічкою. Відійти від траси можна, якщо спортсмен був неуважним і повернув не туди. Якщо не бачиш розмітку, повертайся назад та шукай останню розмітку, і з неї ти маєш побачити наступну. Ще організатори завжди напередодні старту скидають трек, і цей трек можна завантажити собі у годинник із GPS. Це допомагає не боятися, але, в принципі, завжди є люди позаду, попереду. Що стосується їжі, на зборах потрібно взагалі все з собою брати, а якщо на змаганнях, то на пунктах харчування є якась їжа, але найчастіше, якщо це короткий забіг, тобі не треба багато їсти. Тобі потрібно їсти гелі, якщо спекотна погода – якась гідратація, ізотонік, електроліти, щоб підтримати водний баланс, сольові таблетки. І, звичайно, вода.


- Розкажи про трейловий старт, який тобі запам'ятався.

– Насправді я не бігала багато трейлових стартів. Я більше зборів бігаю. Другий старт у Чорногорі запам'ятався через психологічний момент. Це було якраз після першої вакцинації, і коли я просто йшла рівною дорогою, у мене був пульс під 180. Я не могла зрозуміти, що відбувається. Виходила я на старт із напівзеленого стану. Напівпішки, звичайно, пройшла. Я засмутилася, бо я готувалася, але я розумію, що здоров'я – найважливіше. Сенс себе гробити, тим більше, попереду марафон. Я рекомендую всім не вдавати з себе героїв, коли питання стосується здоров'я. Що найкласніше у трейлі – це процес медитації. Ти біжиш-біжиш, ноги вже пересуваються на автоматі, дихаєш на автоматі, і в цей момент у тебе в голові починає щось вимальовуватися. Щось, до речі, стає на своє місце. Те, що відбувається з твоєю головою за марафон, – це важко пояснити, це потрібно лише самому відчути. Змінюється дуже багато, правда.


- Чи можна, маючи досвід шосейного бігу, піти на трейловий старт?

– В принципі, можна. Але не на довгу дистанцію, як на мене, до 10 км максимум.