пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Як мислять ультрамарафонці

Яку б мету ви не переслідували, завзятість двох професійних ультрамарафонців та тренерів допоможе вам її досягти.


1.jpg


Уявіть, що ви пробігли 160 кілометрів за один раз. Це трохи менше, ніж чотири марафони поспіль, і трохи більше, ніж відстань від Нью-Йорка до Філадельфії. Якщо ви підтримуєте постійний темп від 5 до 5:20 хвилин на км, це означає, що ви починаєте о 9-й ранку і не зупиняєтеся до 9-ї вечора. Нічого страшного, правда?


Поки не думайте, що ця відстань може зробити з вашим тілом. Натомість зосередьтеся на тому, чого це вимагатиме від вашого розуму. Воля до подолання страху. Дисципліна, щоб зосередитись на задачі. Перспектива знати, що біль пройде. Це розумові ресурси, які кожен використовує у повсякденному житті. Але ультрамарафонці, які зазвичай бігають від 50 до 160 км, а іноді й набагато більше, схоже, мають потужніші ресурси. То як вони це роблять? І як ви можете використовувати їхнє мислення, щоб пройти дистанцію, незалежно від того, яку мету ви переслідуєте? Дізнайтеся про це, від елітних ультрамарафонців та тренерів Nike Саллі Макрей та Девіда Лейні.


1. Чіпляйтеся за причину.

Одне недавнє дослідження, опубліковане в журналі Psychology Research and Behavior Management», показало, що, хоча бігуни на короткі дистанції здебільшого керуються відчутними результатами, такими як перемоги в перегонах, надмарафонці знаходять мету у підвищенні своєї розумової та фізичної витривалості — і у спілкуванні з тими, хто робить те саме. Дослідники підозрюють, що це може бути пов'язане з способом життя, який потрібний для ультрабігу.


Лейні каже, що він бігає дуже, дуже далеко, бо це йому щиро подобається. «Я люблю бігати, – каже він. «Я люблю ретельно тренуватися. Я люблю бути у горах. Вся моя мета – повністю зосередитись на тому, що я роблю. Як сказав Черчілль, я хочу «наказати моменту залишитися».


Тим часом Макрей підтримує цей мотив товариства, виявлений у дослідженні, та активно применшує значення завойованих нею нагород (зокрема 11 медалей за перше місце). «Що мене справді підтримує, то це те, що коли я роблю ультра, я спілкуюся з іншими бігунами з усього світу», — каже вона. «Мені подобається, що я можу використати свій вид спорту, щоб знайомитися з новими людьми і, сподіваюся, надихати та заохочувати їх на цьому шляху. Для мене це завжди було пам'ятнішим за будь-яку медаль».


Вважайте ультрамарафон метафорою будь-якої довгострокової мети, будь то 30-денна програма здорового харчування чи вивчення нової мови. Знаходячи мотивацію в самому досвіді, а не в його результаті, або зв'язуючись з кимось у схожій подорожі, ви, швидше за все, досягнете цієї великої мети. 


2.jpg


2. Плануйте найгірше.

"Щоб пройти ультра, ви повинні бути готові до таких випробувань, яких ви ніколи раніше не відчували", - каже Макрей. «Коли ви долаєте більше 100 км і починається шторм, чи вам потрібно піднятися на ще одну гору, чи у вас болить живіт – такі речі трапляються. Тож треба морально підготуватися до них».


Один зі способів, яким Лейні тренує свій розум, щоб краще справлятися з неминучим болем, який він зазнає під час перегонів: часті крижані ванни. "Я наповню ванну крижаною водою і просто сиджу там", - говорить він. "Я заспокоюю своє дихання і кажу собі, що я в порядку".


Це не означає, що ви повинні перетворити себе на крижану кашу, щоб розвинути силу волі. Ви можете почати із застосування психологічної техніки під назвою «реалістичний оптимізм» або з уявної інвентаризації кожної дрібниці, яка може піти не так, і розробити план на випадок непередбачених обставин для кожної з них. Таким чином, коли ви стикаєтеся з чимось, що просто відстій, ви з меншою ймовірністю зійдете з рейок.


3. Візуалізуйте це, перш ніж зробити.

Як і більшість елітних бігунів, і Макрей і Лейні практикують візуалізацію перед забігом. «Мені подобається проводити розвідку траси, – каже Макрей. «Коли я засинаю, я уявляю собі кожну частину траси — де кожен пагорб, де пункти допомоги. Я уявляю, що біжу по пунктах допомоги і точно знаю, що я збираюся робити в кожному з них».


Підхід Лейні, тим часом, саме те, що ви очікуєте від спортсмена, який сидить у крижаній воді, щоб зміцнити свої нерви. «Я одразу переходжу до проблеми, — каже він. «Я знаю, що мені не потрібно практикувати частину доброго самопочуття, тому я уявляю, що мені дуже спекотно і дуже хочеться пити, а мій шлунок почувається дуже погано. І я за 10 км від медпункту.


Обидві форми візуалізації бігунів служать одній і тій же меті: налаштовують їхній розум на очікуване і несподіване, щоб, коли настане час, їх рефлекси були гострішими, а їхня увага - сильнішою. І це стосується не тільки епічних забігів. Увечері перед ранковою пробіжкою спробуйте уявити кожен поворот вашого маршруту, вітерець на вашій шкірі і кожну пісню у вашому плейлисті.


4. Будьте власним тренером.

«Дуже важливо пам'ятати, що ви відповідаєте за американські гірки, — каже Лейні. "Якщо ви просто кажете собі: "Все налагодиться" і "Це просто те, що відбувається", це повертає вам деякий контроль, коли починає здаватися, що все йде по спіралі". Він має на увазі практику, відому як «розмову з самим собою», стратегію, яка практично необхідна, коли ви годинами наодинці зі своїми думками (як під час ультрамарафону). Це означає свідомо формувати свій внутрішній діалог, надихаючи себе, коли це потрібно найбільше.


Макрей теж практикує розмову із собою. «Одна з найсильніших речей, які я собі говорю, це: «Не думай, просто йди», — каже вона. «Багато разів ваш розум також може бути вашим лютим ворогом. Ви можете загрузнути в думці: «О, чорт забирай, це ніколи не закінчиться». Але якщо ви зможете пройти через це, ви дістанетеся до фінішу. Ти збираєшся зробити щось приголомшливе».


Здається, загальна ідея полягає в тому, що яким би важким не був момент, це лише момент. Спробуйте спокійно нагадати собі про це наступного разу, коли тренування, пробіжка, гра чи цикл новин стануть напруженими. Якщо це допомагає Лейні та Макрею витримати 12-годинну пробіжку, допоможе і вам пережити важкий день.




Текст: Даніель Менаше

Ілюстрація: Юе Вуе




***



внутренний-диалог-для-улучшения-твоих-отношений-с-едой (2).jpg



Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні додатки Nike Run Club та Nike Training Club.



NRC_rounded.png     NTC_rounded.png




Джерело: nike.com