пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Як бути щасливим

Це може звучати як фантастика, але навіть у цей вкрай важкий час вам необхідно (і ви дійсно можете спробувати) жити в гармонії та щасті, використовуючи ці прості підказки.


1.jpg




У вас колись виникало непереборне відчуття, що ви повинні бути щасливішими, ніж ви є? Наприклад, ваше життя чудово виглядає в Instagram — у вас є статусне стажування чи робота, хороша квартира, величезне коло спілкування тощо — і ви не можете вказати на щось справді неправильне. Але чогось все одно не вистачає.


За словами відомого психолога Мартіна Селігмана, доктора філософії, ви не по-справжньому щасливі, ви просто подорожуєте життям. Зосередження уваги тільки на приємних розділових знаках (наприклад, купівля нового вбрання або оновлення телефону) або накопичення досвіду та досягнень (наприклад, перемога в черговій гонці або закінчення семестру з відмінним середнім балом) може зробити вас щасливим на деякий час, зазначає він, але це щастя швидкоплинне.


Справжнє щастя, каже Селігман, приходить від повноцінного життя. Знаходячи речі, які вас цікавлять, і присвячуючи свій час заняттям і відносинам, які важливі для вас, ви набуваєте стійке відчуття мети. Це те, що справді наповнить вашу емоційну чашу.


Три кроки до процвітання

Ідея знайти і жити своєю метою може бути трохи лякаючою. Не думайте про це як про прагнення до одного завершального моменту, коли ви досягнете нірвани справжнього щастя і будете насолоджуватися 24 години на добу 7 днів на тиждень. «Це подорож; немає жодної шкали, щоб виміряти це», - пояснює ліцензований клінічний психолог Мелісса Грін, PsyD.


Крім того (і це важливо!): прагнення до справжнього щастя не обов'язково має бути великою справою. Вам не потрібно переглядати своє життя або відмовлятися від усіх матеріальних цінностей та медитувати протягом години чи п'яти щоранку. Просто почніть із цих основних кроків з теорії Селігмана.


1. Додайте більше миттєвих радощів (у помірних кількостях).

Як це працює: роблячи щось приємне, ви миттєво отримуєте заряд енергії, каже Грін, завдяки викиду дофаміну, нейротрансмітера, що впливає на настрій. Подумайте про те, щоб навчитися підтягуватись без сторонньої допомоги, випити ранкову каву на свіжому повітрі або додати до своєї колекції ще одну рослину.


Насправді, коли справа доходить до покращення вашого настрою, більш короткі приливи задоволення або щастя (такі, як згадані вище) можуть мати більш тривалий ефект, ніж менша кількість великих, таких як значний ріст по службі або весілля. "Ось чому так важливо насолоджуватися маленькими радощами", - каже Грін.


Спробуйте: ви, напевно, вже знаєте, що таке прагнення до приємних речей, правда? Ключ у тому, щоб переконатися, що ви не знаходитесь постійно в режимі пошуку наступної приголомшливої речі, оскільки це може зробити вас менш задоволеним тим, що у вас є зараз, — каже Грін. І якщо премія, великий телевізор чи наступна вечірка — ваші основні (або єдині) форми задоволення, настав час почати зміщувати вашу увагу всередину себе, — пояснює Аарон Вайнер, доктор філософії, психолог та ведучий подкасту Let's Talk. Наступний крок наближає вас до мети...


2.jpg


2. Знайдіть заняття, які вас повністю захоплять.

Як це працює: їсти і робити покупки - це весело, але заняття, яким ви займаєтеся, приносить набагато більше користі. Залучення - це почуття повної поглиненості чимось, наприклад, коли ви знаходитесь на довгій пробіжці, захоплені неймовірною книгою або глибоко зосереджені під час йоги. Якщо хтось запитає, як ви почуваєтеся, ви не обов'язково відповісте, що щасливі, але, швидше за все, відчуєте умиротворення, — каже клінічний психолог Карла Марі Менлі, доктор філософії, автор книги «Радість від страху». Ви перебуваєте в стані потоку, коли ваш мозок перестає базікати, тому що ви в ньому на 100 відсотків.


Спробуйте: швидше за все, ви зможете ідентифікувати час протягом дня або тижня, коли ви повністю занурені у щось (і насолоджуєтеся цим). Але якщо речі, якими ви займалися до того, як життя збожеволіло, відійшли на другий план або просто більше вас не цікавлять, настав час повернутися до креслярської дошки. «Щойно ви кажете, що хочете більшого [коли перебуваєте в середині активності], це означає ви залучені», — каже Менлі.


Почніть з мозкового штурму, який допоможе вам розвинути ваші сильні сторони. «Чим більше ви почуваєтеся залученим, тим більш пристрасно ви будете залучені», – каже Менлі. Якщо ви належите до того типу людей, які люблять навчатися, спробуйте зайнятися новим видом спорту. У вас у вітальні ростуть джунглі? Приєднуйтесь до громадського саду та отримайте власну ділянку для вирощування овочів. Не можете не робити фото щоразу, коли бачите щось гарне? Завітайте до місцевих музеїв або запишіться на курси фотографії.


Ваші близькі можуть бути корисні, якщо ви все ще намагаєтеся знайти свою гру. Запитайте свого партнера чи друга про випадки, коли ви здаєтесь занадто захопленими або просто дуже, дуже щасливими, рекомендує Грін. Або почніть вести щоденник: щодня записуйте три моменти, коли ви відчували себе у своїй тарілці, пережили щось значуще або зробили щось справді добре. Потім подумайте, чому. Тільки це заняття може дати вам заряд щастя, як показують дослідження. І з часом це може підказати вам, що саме вас глибоко хвилює.


3. Робіть щось для інших.

Як це працює: за словами Селігмана, справжнє задоволення приходить від почуття значущості у світі. По суті, йдеться про те, щоб жити цілеспрямованим життям, що втілює великі цінності, які дійсно важливі для вас. Подумайте про такі чесноти, як доброта, подяка, справедливість і мужність.


Сенс приходить від відчуття, що ваші дії мають значення. «Діяти зі співчуттям у серці та активно допомагати іншим — це один із найперевіреніших способів, за допомогою яких більшість людей можуть знайти сенс і додати радості у своє життя», — каже Вайнер.


Існує багато способів знайти сенс: волонтерство, робота, яка приносить задоволення, підтримка політичної справи чи навіть вивчення духовності. Головне - знайти те, що важливо для вас, і що у вас добре виходить, — каже Вайнер.


У своєму професійному житті шукайте компанію, основні цінності якої (скажімо, різноманітність та рівність на робочому місці або турбота про навколишнє середовище) відповідають вашим власним, каже Вайнер, і яка дозволяє вам працювати над тим, у що ви дійсно вірите. А в особистий час будьте уважними щодо того, куди ви вкладаєте свою енергію, і робіть цей внесок значущим для збереження пристрасті.


Наприклад: якщо ви є природженим лідером, який піклується про навколишнє середовище, вам може бути цікаво організувати прибирання в сусідньому парку або збір коштів для захисту дикої природи.


Це може здатися гігантськими кроками від місця, де ви зараз знаходитесь. Так що просто скажіть «так» чомусь: виділіть час для роботи з гантелями, виберіть нове хобі або займіться волонтерством. Є невеликий шанс, що ви пошкодуєте про це, і висока ймовірність того, що ви відчуєте себе неймовірно щасливими.




Слова: Мерігрейс Тейлор

Ілюстрація: Кезія Габріелла



***



внутренний-диалог-для-улучшения-твоих-отношений-с-едой (2).jpg



Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчуванню та сну, завантажуй безкоштовні додатки Nike Run Club та Nike Training Club.



NRC_rounded.png     NTC_rounded.png




Джерело: nike.com