пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Олена Сідерська : приховані можливості йоги

DSLive_Announce2.jpg

    

У цьому інтерв'ю говоримо про користь йоги для організму, як йога допомагає не тільки стати здоровішим і щасливішим, але й досягти класних результатів в інших видах спорту.

Олена Сідерська - інструктор з йоги з багаторічним стажем, автор численних тренувальних програм для дорослих та дітей.


Дивіться повну версію інтерв'ю тут:

https://www.instagram.co m /tv/CPu5L7BnMvk/?hl=ru 


***


- Розкажи про користь йоги для організму.


- Більшість обирає йогу, в першу чергу, для емоційної рівноваги, для того щоб навчитися бути усвідомленішим у моменті, спокійніше реагувати, швидше заспокоюватися, тому що всі ми живі люди, і в якому б дзені не була людина, все одно з цього стану час від часу виходить. Щоб повернутися назад в цей дзен багато хто вибирає саме йогу, щоб навчитися швидше повертатися в гармонійний стан. Це один із перших ефектів, який відстежують на тренуваннях, і на життєві колізії люди починають реагувати по-іншому. Під час регулярних занять цей ефект закріплюється.


Що стосується фізичного здоров'я, тут більшість сходиться на думці, що для того, щоб результат був явно помітний, потрібна деяка регулярність. Тобто хоча б півроку регулярно відвідувати заняття – і тіло змінюється: з'являється відчуття, що є м'язовий корсет, є приємний тонус у тілі, підвищується витривалість, покращується гнучкість, відходять хронічні фонові болі, підвищується рівень енергії.



- Як йога тренує свідомість?


– Я намагаюся весь час розповідати про роботу над увагою. Напевно, перше, що робить йога з людиною, – вона змінює те, як працює увага. Людина перестає, по-перше, чіплятись і зациклюватися на якихось моментах. Увага стає більшою. Що я по собі однозначно можу сказати, мені не набридає вигляд з вікна, один і той же, день у день я продовжую їм милуватися щиро. Ось ця особливість сприйняття – те, що утворюється з йогою. Ти починаєш помічати навколо більше, відповідно, ти починаєш більше бути присутнім у моменті. Звідси вже виникає більше усвідомленості. Саме присутність у моменті під час виконання вправ дозволяє розвиватися, рухатися вперед, тренувати тіло без травмування.



– Як знайти свого тренера?


- Я завжди говорю, що треба пробувати. Причому не один раз зайти і «Ні, це не моє», а потрібно себе трішки дисциплінувати і хоча б 3-5 занять сходити до тренера. Ви підбираєте собі людину, яка вам чимось імпонує, чимось симпатизує, чимось близька. Будь-який тренер має інстаграм або фейсбук, можна почитати, послухати, що він каже, що він пише, і зрозуміти, наскільки це з вами резонує. Якщо не резонує, тоді ймовірність і справді дуже низька, шукайте далі. Якщо є резонанс, то треба просто пробувати. Як правило, якщо особисто поспілкуватися з тренером, то сам тренер загалом здатний зрозуміти, підходить він людині чи не дуже.



- Чи є якийсь середньозважений ідеальний раціон для тих, хто займається йогою?


- Я вже не перший рік рекомендую методику smart-detox . Вона заснована на вченні медицини Тибету, і вона, на мій погляд, найбільш логічна, аргументована і універсальна, з усього, що мені взагалі зустрічалося, тому я рекомендую її освоювати. Самій медицині Тибету вже 5 з лишком тисяч років, якщо мені не зраджує пам'ять, і актуальності своєї вона не втрачає. Там дуже багато співзвучного з аюрведою, але, як пояснює сама автор цієї методики, аюрведа все-таки була розроблена в теплішому кліматі, а у тибетців клімат більше схожий на наш, тому в наших кліматичних умовах нам дуже підходить ця методика харчування.



- Чому при заняттях йогою інтуїтивно змінюються харчові звички?


- У якийсь момент може раптом захотітися якогось салату, тому що людина починає тілом займатися, тіло починає з собою знайомитися і розуміє, що кислотність середовищ підвищена і треба трошки змістити кислотно-лужний баланс у бік лужного. А найорганічніший для тіла спосіб це зробити - це органічні кислоти, тобто салат, зелень, лимони. Тому починає мимоволі змінюватися раціон. Може, навпаки, захотітиметься білка, тому що починаються перебудови в тканинах, і тіло може зажадати будівельний матеріал.



- Чи всім потрібно займатися йогою?


- Насмілюсь припустити, що, напевно, не всім це потрібно, але багатьом і справді не завадить. Навіть якщо не говорити про якісь тонкі матерії, то просто елементарно зберігати тіло в хорошому робочому стані йога допомагає краще, ніж багато інших спортивних дисциплін, тому що в йозі в принципі акцент не на досягненнях, а на роботі з собою і для себе. Плюс знову ж таки можна залазити ще в те, як наше тіло пов'язане з мозком і наскільки важливим для мозку є процес розтягування зв'язок, сухожиль і робота з суглобами. Навіть у контексті цього вже можна стверджувати, що більшості йога точно не завадить. Більше того, вона необхідна дітям, нехай не та йога, яка працює з просвітленням, а саме та, яка працює з тілом.