пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Чи буває музика корисною для здоров'я?

статья.jpg



Можливо, новий оригінальний жанр під назвою «музична медицина» — саме те, що тобі потрібно, щоб почуватися краще.

Всім відомо, що Моцарт та Бетховен були геніями. Але хто міг подумати, що їхні шедеври, створені сотні років тому, стануть частиною щораз популярнішої тенденції під назвою «велнес-музика»?

За словами Ліз Купер, засновниці Британської академії звукової терапії, велнес-музика – це будь-яка музика, під час прослуховування якої можна покращити своє самопочуття. У науковому співтоваристві це називається «музична медицина». Ліз пояснює, що в такій музиці містяться «звукові вітаміни», які постачають «поживні речовини» для нашого тіла та мозку.

«Звукові вітаміни — це невеликі властивості, з яких складається музичний твір. Наприклад, як показали дослідження, на нервову систему добре впливають низькі тони та повільний темп», – розповідає Ліз. Ти можеш почутися краще та заспокоїтися, а згодом покращиться і твоє здоров'я.

Ліз, а також великі організації, що займаються прогнозуванням тенденцій, стверджують, що музична медицина стоїть на порозі «шаленого прориву». У деяких програмах для потокової передачі музики та медитацій уже є терапевтичні композиції або ж розробники планують їх розмістити. До запуску готуються нові технологічні платформи, де за допомогою штучного інтелекту можна буде створювати персональні композиції для відновлення. І це не дивно: за словами Ліз, ми, можливо, ніколи раніше не відчували такої сильної потреби в домашніх та недорогих засобах відпочинку та відновлення, як минулого року.


статья2.jpg


Як музика розслаблює м'язи та заспокоює розум

 

Дослідження МРТ показали, що музична медицина активує різні частини мозку, особливо добре реагує лімбічна система. «Цю область називають емоційним центром мозку, вона пов'язана з іншими його відділами, які контролюють артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та частоту дихання, а також наш емоційний стан», — розповідає Віна Граф, доктор медицини, молодший професор анестезіології та реанімації в університеті Пенсільванії. Інакше кажучи, коли ми слухаємо терапевтичну музику, мозок передає тілу сигнал заспокоїтися.


Будь-яка музика стимулює вивільнення нейромедіаторів, таких як дофамін та інші ендорфіни. Ці речовини можуть підвищувати або знижувати маркери стресу. «Саме тому деякі пісні викликають у нас ностальгію, радість, смуток чи злість, а також допомагають заспокоїтися чи підбадьоритися», — пояснює Віна. «Коли ці стресові маркери знижені, можна увійти до стану глибокої розслабленості, який називають зміненим станом свідомості. Це приємні, теплі відчуття, які ми відчуваємо безпосередньо перед засинанням чи пробудженням, — розповідає Ліз. — У цьому стані ми не просто добре почуваємося в даний момент, з ним також пов'язано безліч потенційних переваг для здоров'я, включно з гарним настроєм та зниженням тривожності, зняттям м'язової напруги та порятунком від болю».


«Що більше вітамінів у треку, то сильніше знижується рівень стресу та запалення під час прослуховування», – каже Віна. У процесі дослідження вона з'ясувала, що музична медицина не гірше за медитацію допомагає зняти тривожність перед операцією. «До найефективніших вітамінів відносять темп від 60 до 80 ударів на хвилину, мінімальні різкі перепади, відсутність тексту і невелика кількість звукових коливань», —  говорить Віна. (Так що твій звичайний плейлист у стилі інді навряд чи підійде, а ось класична музика або треки для занять йогою, найімовірніше, спрацюють.) Всі ці елементи допомагають мозку і тілу перейти з режиму «бийся або тікай» в режим спокою та відновлення.


Деякі звукові вітаміни, такі як поступове уповільнення звучання, можуть безпосередньо вплинути на частоту серцебиття та/або артеріальний тиск слухача. «Це з'ясувалося, коли ми тестували один із моїх треків у лабораторії вивчення мозку Університету Сассекса, — розповідає Ліз. — Виявилося, що це потужний засіб для релаксації. Настільки потужний, що коли ця композиція звучала в ефірі радіостанції, водіям рекомендували припаркуватися на узбіччі на час прослуховування».


Обидва експерти зазначають, що ми лише на початковому етапі розуміння того, наскільки потужним засобом може стати музична медицина. Наразі дослідники за допомогою фітнес-трекерів можуть вимірювати частоту пульсу та артеріальний тиск під час прослуховування мелодії, щоб визначити, які звукові вітаміни дають максимальний ефект. Далі їх можна буде використовувати для досягнення певного ефекту, наприклад, для засинання, зняття тривожності або відновлення м'язів після тренування.

 

Вчись слухати

«Велнес-музика — це категорія, що включає декілька піджанрів, виділених на основі проведених досліджень: ембієнт, спокійна і класична музика, композиції з уповільненим темпом і лікувальна музика», — розповідає Віна. У своїх улюблених застосунках пробуй різні жанри та експериментуй, доки не знайдеш ті композиції, які допоможуть тобі досягти потрібного ефекту. Або скористайся нашими порадами, якщо шукаєш музику для розслаблення:


• Відновлення після тренування: «Дослідження показують, що низькочастотні звуки сприяють глибшому розслабленню м'язів», — каже Ліз. Спробуй трек Paua. За словами Ліз, він особливо добре знімає стрес та напруження після тренування.


• Музика перед сном: «Шукай музику без різких змін, з довгими низькими тонами, де більше використовуються звуки навколишнього світу, ніж музичні тони», — радить Ліз. Перед сном не варто слухати музику з високими різкими звуками. Чудовий варіант для вечірнього прослуховування – композиція Somnus X, автором якої є сама Ліз. На початку композиції розгортається багатий звуковий ландшафт, який потім поступово згасає протягом 10 хвилин.


• Миттєве зняття стресу: Якщо обрати композицію, що передбачає також дихальні рухи (в даному випадку можна використовувати музику зі словами), мозку та тілу буде вдвічі легше перейти у стан спокою. Розроблені Ліз збалансовані дихальні вправи BB1 допомагають утамувати тривогу лише за 5 хвилин і навіть швидше.


Незалежно від того, коли і чому ти слухаєш музику, Ліз рекомендує використовувати повнорозмірні навушники для більшого ефекту занурення. За словами Ліз, так ти зможеш відчути, як низькі частоти проходять через навушники прямо до твоїх кісток та м'язів.


І хоча оцінити переваги музичної медицини можна практично відразу ж, лише за один трек, слухай ці композиції не менше ніж п'ять хвилин на день — так позитивні зміни зростатимуть. «Наші дослідження показали, що існує накопичувальний ефект, – каже Ліз. — Що більше слухаєш цю музику, як і у випадку з медитацією чи практикою усвідомленості, то ефективніше стає процес. Ти можеш поринути дуже глибоко, тому що це щось уже знайоме». Що більше ти поринаєш у дзен завдяки Моцарту, то глибше ти осягаєш дзен.


статья3.jpg


Досягни більшого

Щоб отримати більше рекомендацій експертів з відновлення, способу мислення, руху, харчування та сну, завантажуй безкоштовний додаток Nike Training Club.


NTC_rounded.png




Джерело: nike.com