пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
0 800 210-161
безкоштовна доставка
  • інформація
  • Зворотній зв'язок
  • особистий кабінет
  • кошик
  • обране
RU

Анна Рижикова: шлях до рекордів у спорті

DSLive_BLOG_COVERS2.jpg


 

- Розкажіть, як давно ви займаєтесь легкою атлетикою, і як ви до цього прийшли?

- Батьки привели у спорт і давали мені вибір – різні види спорту, я пробувала і плавання, і гімнастику, і баскетбол, але зрештою зупинилася на легкій атлетиці, і сподобалося, почала продовжувати, спочатку як дитячий спорт, тренери зацікавили, і потім це все переросло у професійну кар'єру.


- Як це об'єднати взагалі зі шкільним життям та з навчанням?

- Коли всі навчаються у школах, це просто на рівні гуртка для підтримки загального здоров'я, для розвитку дітей, щоб були здорові та спортивні. А вже після школи, на другому десь курсі інституту, вже треба вирішувати щодо професійного спорту, якщо тобі вдається, подобається, є якісь здібності та бажання, то тоді вже можна розпочинати професійну кар'єру.


- З чого складається ваш звичайний тренувальний процес, якщо цей звичайний процес взагалі існує?

- Поділяються тренувальні процеси на те, коли я перебуваю вдома і коли я перебуваю на тренувальних зборах. Вдома – це 5 разів на тиждень тренування, по 2 години. На зборах це все інтенсивніше – 2 тренування на день, можливо ще зарядка. Майже кожен день тренування, один день я відпочиваю повністю.


- А що вам найбільше подобається у тренувальному процесі виконувати, а з чим складніше?

- Оскільки я спринтер, то у нас досить різноманітні тренування. Там є не тільки біг. У нас це різні відрізки: і по 100 метрів можемо бігати, і по 500, і все це чергується з невеликим відпочинком певну кількість разів. Є тренування штанга, є тренування стрибкові, просто на техніку, я 400 метрів із бар'єрами бігаю, робимо там бар'єрні вправи. Це все цікаво, все різноманітно, немає такого, що щодня у мене щось повторюється.


- А як змінюється тренувальний процес під час підготовки до Олімпійських ігор?

- Ми, напевно, готуємось до Олімпійських ігор все своє життя, просто з роками виробляємо якусь тактику підготовки, щоб пройти, зробити навантаження і щоб воно переросло у результат, щоб не було травм.


- А якщо ви у від'їзді без тренера, чи є якісь лайтові тренування, які ви виконуєте?

- Я можу зробити якесь ОФП чисто для себе: покачати прес, спину, щоб тримати себе у тонусі для здоров'я. Просто вийти побігати, якщо мені захочеться. Якщо я готуюся до важливих змагань, то, звичайно, у мене все написано, що я маю виконати. Якщо навіть тренера поруч немає, у мене на папірці написано, скажімо, що мені потрібно зробити.


- Що для вас складніше: тривалий час підготовки чи сам виступ?

- Не можна порівнювати ці речі. У підготовці важко фізично, бо там тяжкі навантаження, все це треба правильно зробити, відновитись. А в період змагань фізично легше, але важче психологічно, бо тобі треба на кожні змагання зібратись та показати свій максимальний результат на те, що ти зараз готовий.


- А чи буває таке, що ви вигоряєте від постійних тренувань та підготовок?

- Від тренувань швидше ні, бо я люблю таке життя. Буває від змагань, коли їх дуже багато, бо кожне змагання – це сплеск емоцій. Ти себе заганяєш у стрес, щоб показати цей результат. І вже наприкінці сезону, чесно, хочеться просто закритися, щоб тебе ніхто не чіпав, нікого не бачити, просто побути вдома, із сім'єю, в повному спокої.


- А де взагалі брати мотивацію? Звідки мотивація у вас і чи стабільна вона?

- На одній мотивації далеко не зайдеш, бо мотивація не може бути стабільною. Мотивація може дати якийсь поштовх для того, щоб чимось зайнятися, а далі вже самодисципліна. Ти маєш любити те, що ти робиш, і знати, навіщо ти це робиш.


- Підкажіть, який у вас режим харчування? Чи є якісь особливості харчування під час різних режимів тренувань?

- В принципі є. Від різного періоду залежить: коли підготовка, коли змагання. Іноді доводиться себе обмежувати, але це, в принципі, дуже рідко буває. Має бути всього в міру. Я відмовилася від фастфудів, газованих напоїв, чипсів, і коли якийсь час це не їж, то тобі не хочеться.


- А поділіться, будь ласка, секретами: ось що найважливіше у тривалій роботі на результат?

- Я думаю, що відновлення. Тому що всі готові тренуватися, йти до своєї мети і все інше, але ніхто не звертає уваги на те, що після тренувань треба ще правильно відпочивати та відновлюватися. Тому що якщо ви більше тренуватиметеся, результат краще не буде. Також треба звертати увагу на стан свого здоров'я та прислухатися до свого організму.



Дивіться повну версію інтерв’ю тут: https://www.instagram.com/tv/CU2uGPWKPIp/